Завтра, 22 січня, Церков вшановує пам’ять святого преподобного Іони Київського. Святий старець являється Небесним покровителем Свято-Троїцького чоловічого монастиря і молодіжного братства, що діє при святій обителі, повідомлсяє "Православіє в Україні".

Сьогодні о 16:00, напередодні свята, відбудеться Всенощне бдіння. Завтра, о 9:00 - Літургія архієрейським чином. На торжество престольного свята запрошуються всі бажаючі.

Адрес Свято-Троїцького Іонинського монастиря: вул. Тимірязєвська, 1; проїзд від станції метро «Печерська» автобусом №62 і тролейбусом №14 до кінцевої зупинки «Ботанічний сад».

Відео дня

*** Іонинський монастир був заснований по особливому промислу Божому - після неодноразового явлення Господа і Божої Матері прп. Іоні (†1902). Преподобний Іона став будівельником і архімандритом Свято-Троїцького монастиря. В обителі побудували 2 храми: Покровський (зведений прп. Іоною на місці, де йому з’являлась Божа Мати) і Свято-Троїцький собор.

До 1917 р. Іонинський монастир, в якому налічувалося 800 осіб братії, був серед київських обителей другим за величиною (після Лаври).

1934 р. обитель зачинили, Покровський храм - зруйнували. У 1942 р. монастир відкрився і діяв до 1949 р. Але і після закриття на його території жили монахи, які працювали в ботанічному саду. У 1966 р. мощі преподобного Іони та останки похованого в тому ж соборі єпископа Калузького Віталія (†1892) було перенесено на Звіринецьке кладовище.

Богослужіння в обителі поновлено у 1991 році. До 1995 р. - Іонинський монастир був скитом Києво-Печерської Лаври. У 1995 році одночасно з місцевою канонізацією преподобного Іони монастирю повернули статус самостійного.

25 липня 1999 року встановлено і освячено Хрест на місці явлення Божої Матері святому старцю. Загальноцерковне прославляння преподобного Іони було звершено 4 листопада 1999 року.








Преподобний Іона, прижиттєвий портрет



Преподобний Іона, прижиттєвий портрет