Богословсько-канонічна комісія при Священному Синоді Української Православної Церкви 21 січня оприлюднила богословський висновок із питання абортів та визнання одностатевих шлюбів.

Як йдеться на офіційному сайті УПЦ, цей крок пов`язаний з черговим засіданням Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), що має відбутися 27 січня у Страсбурзі, і має намір розглянути ряд питань, що стосуються свободи релігії у Європи та діяльності релігійних організації у сфері захисту моральності у суспільстві. Один із пунктів проекту порядку денного сесії присвячений питанню дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації те гендерної ідентичності.

Комітет ПАРЄ з правових питань та прав людини у своїй доповіді з цього питання відзначає: «Сексуальна орієнтація – будь-то гетеросексуальність, бісексуальність або гомосексуальність – це глибока частина особистості кожного з нас. У відповідності з міжнародним правом ні до кого не можна ставитися по-різному через його сексуальну орієнтацію».

Відео дня

Підсумовуючи свій аналіз даного питання, Комітет ПАРЄ заявив, що «цим порушенням прав людини має бути покладено край, так само як і підбурюванням до їх вчинення з боку громадських діячів». Тим часом, у доповіді основною тезою озвучена пропозиція про те, щоб «держави-члени Ради Європи повинні забезпечити правове визнання секс-партнерств, зокрема шляхом забезпечення їх статусом «найближчих родичів», а також можливістю бути спільними батьками для дітей один одного, якщо при цьому не забезпечено право кожного партнера на усиновлення дитини іншого партнера».

Відповідно до означених міркувань Комітет ПАРЄ з правових питань та прав людини запропонував під час січневої сесії проголосувати за проект резолюції та проект рекомендації (документ №12087), якими пізніше мають керуватися держави – члени Ради Європи, що втому числі передбачає внесення змін до національного законодавства в цій сфері.

У відповідь на такі дії, Богословсько-канонічна комісія при Священному Синоді Української Православної Церкви отримала благословення Митрополита Київського і всієї України Володимира висловити офіційну позицію Церкви по даному питанню. Результатом роботи комісії став документ, котрий заявляє:

«Останнім часом спостерігається наполеглива системна дискредитація важливого здобутку людства на шляху до подолання моральної кризи, котрий втілився у створенні Конвенції про захист прав людини і основних свобод. Зокрема, це проявляється у спотворенні таких фундаментальних понять, як життя, гідність людини, шлюб і родина. Цим самим відбувається відкидання норм християнської моралі, штучне заперечення їх культуротворчого значення для сучасної цивілізації. Поважаючи свободу світоглядного вибору кожної людини, Православна Церква рішуче застерігає від спроб фальсифікації поняття моралі, котре не мислиме без його євангельського осмислення. …

Проявом моральної деградації суспільства є наполегливе нав`язування йому спотвореного уявлення про шлюб. При цьому спостерігається спроба подачі різноманітних статевих збочень як природної альтернативи Богом встановленим стосункам між чоловіком і жінкою. Православна Церква сприймає вибір кожної людини, в тому числі і в питаннях статевої самоідентифікації. Проте має бути дана рішуча відсіч спробам презентації гомосексуалізму, як модного стилю життя, героїзації цього гріха та, як наслідок – підриву фундаментальних основ родинних стосунків, котрі є складовою частиною стосунків у суспільстві. Прикриваючись гаслами щодо захисту прав людей з т.зв. «нетрадиційною сексуальною орієнтацією», їх прибічники створили в суспільстві фон, при якому відбувається широкомасштабна дискримінація природних шлюбних стосунків між чоловіком і жінкою. Ті, хто вперше за історію людської цивілізації вимагає законодавчого урівняння звичайного шлюбу з гомосексуальним, свідомо руйнують основи суспільної моралі, викривляють споконвічне уявлення про природність шлюбних стосунків, зафіксоване в Конвенції про права людини, тим самим закладаючи умови для глобальної деморалізації суспільства, що рівнозначне фатальному апокаліпсису».

Також УПЦ в складі ВРЦіРО направила свої звернення до Президента України, прем’єр-міністра, голови Верховної Ради та інших урядових діячів, аби не допустити прийняття за запровадження в правовому законодавстві України таких морально-деструктивних положень, що докорінно підривають християнське поняття про людину, сім’ю та суспільство.

Варто нагадати, що документи подібного змісту з’являються не вперше. 15 травня 2007 р. ВРЦіРО оприлюднила свою Декларацію «Про негативне ставлення до явища гомосексуалізму та спроб легалізації так званих одностатевих шлюбів (реєстрації одностатевих партнерств)», на котру робиться посилання в поточному зверненні.