У Володимирському соборі Києва відбулася церемонія освячення козацького знамена XVIIІ ст. із зображенням національного герба «Козак з мушкетом».

Як передає кореспондент УНІАН, церемонію освячення проводив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату ФІЛАРЕТ.

Прапор був освячений у присутності прем`єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО, яка ініціювала реставрацію знамена.

Відео дня

Реставрацію було здійснено Фондом інтелектуальної співпраці «Україна – XIX століття» при залученні українських фахівців.

Довідка УНІАН. Козацьке знамено «Козак з мушкетом» було виготовлене в середині XVIII століття у відповідності до вимог гетьманського ордера від 8 березня 1755 року.

Згідно з розпорядженням Кирила Розумовського, зобов’язувалося надалі в усіх десяти полках Гетьманщини виготовляти сотенні знамена із зображення Національного герба – «Козак з мушкетом».

Згідно з цими приписами були також виготовлені знамена у Лубенському полку.

Це знамено у 1875 році передав до Церковно-археологічного музею при Київській духовній академії священик церкви села Лохвицького повіту Полтавської губернії Пантелеймон Данилецький.

Перед війною прапор зберігався у музейних збірках Києва, звідки його у 1941 році евакуювали до Уфи.

До Києва прапор повернувся у 1947 році.

Нині козацьке знамено є єдиною пам’яткою цього типу, що зберігається у музейному фонді України та музеях світу.

Ю.ТИМОШЕНКО виступила з ініціативою реставрації цього прапора у вересні 2008 року під час презентації відреставрованого гетьманського прапора Івана Мазепи XVII століття.