У день святої великомучениці Катерини Чернігів з архіпасторським візитом відвідав Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.
Як повідомив УНІАН керівник прес-служби Чернігівської єпархії Олександр ШМУРИГІН, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату очолив святкове богослужіння у Катеринській церкві. Йому співслужили митрополит Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Димитрій та єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон разом зі священиками Чернігівської єпархії. На службі також був присутній голова обласної державної адміністрації Володимир ХОМЕНКО. "Храм був переповнений. Люди стояли навіть на вулиці", - уточнив О.ШМУРИГІН.
Він зауважив, що з нагоди храмового свята до церкви святої великомучениці Катерини також прибула ікона святої великомучениці Катерини з частинкою нетлінних мощів. "Ця святиня буде перебувати у храмі постійно", - сказав керівник прес-служби Чернігівської єпархії.
У своїй проповіді Патріарх закликав прихожан до любові. "Як перевіряється любов? При зіткненні з ненавистю. Тож утримуйте в серці любов, бо Христос сказав:" По тому, як любитимете один одного – пізнаю, що ви учні Мої". Самої правди недостатньо – ще треба любові", - сказав Філарет.
По закінченню літургії Патріарх спілкувався із журналістами та благословив козацький пісний куліш, який першим спробував. Потім чернігівські козаки пригощали кулішем паломників, гостей і всіх бажаючих.
Як повідомлялося раніше, навколо Катериниської церкви, що тривалий час була музеєм, з 2006 року точилися суперечки щодо її передачі УПЦ Київського патріархату. І досі поблизу храму встановлено намет (так звана похідна церква) прихильників УПЦ Московського патріархату. Проте богослужіння у храмі тривають уже півтора роки. Літургія за участю Патріарха Київського і всієї Руси-України відбулася вперше.

 

 

Відео дня