Будинок у Чернігові по вулиці Гліба Успенського, 38, в якому з 1930 до 1950 року жив преподобний Лаврентій Чернігівський, власник передав Чернігівської єпархії. Про це повідомляє Інтернет-видання „Чернігівський монітор”.

У 2005 році місцевий житель Анатолій СУПРУН викупив цей будинок у двох віруючих сестер. У листопаді цього року А. СУПРУН офіційно передав право власності на дім Чернігівській єпархії.

“Ми вдячні Анатолію за такий щедрий дар. Його ім’я поминатиметься в наших молитвах. Адже у цій ситуації головне – зберегти святиню,” –зазначив секретар Чернігівської єпархії протоієрей Федір МАНДЗЮК. Будинок дуже старий і перебуває в аварійному стані, до нього навіть небезпечно заходити: балки перекриття прогнили, фундамент осунувся.

Відео дня

Архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій благословив відновлення будинку преподобного Лаврентія Чернігівського.

Представник реставраційної організації з Києва оглянув будинок і дав попередній висновок, що будівлю реально зберегти. Наразі готується комплексний план і з весни почнеться реставрація пам’ятки. Скільки вона коштуватиме, поки що не відомо.

“Марно рахувати, хоч би скільки коштувало – все одно треба робити. Справа не в грошах, а в часі. Встигнути б зберегти! Але головне, що є люди, які готові допомогти зберегти будиночок преподобного”, - говорять в єпархії.

Водночас, до єпархії надійшла пропозиція від чернігівців оголосити реставрацію будинку преподобного Лаврентія народною толокою. Наприклад, кожен може купити цеглинку і внести свій внесок у відновлення православної святині.