Іконостас, перед яким молився преподобний Серафим Саровський, виявлений в Німеччині. Про це «Благовест-інфо» повідомили в прес-службі адміністрації Сарова.

Архієпископ Нижньогородський і Арзамаський Георгій провів в Сарові нараду з питань відновлення об`єктів історико-культурного комплексу монастиря Саровська пустинь.

Першочергове завдання - відновлення храму Зосими і Саватія. На нараді були прийняті рішення з активізації дій з боку єпархії в питаннях оформлення необхідної будівельної документації. Архітекторам доручено узгодити технічні питання, що стосуються стану стін і фундаментів прилеглих будівель і відкоригувати проектну документацію.

Відео дня

«У нас з`явився ще один стимул для будівництва цього храму. Виявляється, що зберігся іконостас церкви Зосими і Саватія, перед яким молився преподобний Серафим Саровський. У 1908 році іконостас був демонтований і відправлений на виставку до Парижа, а пізніше Микола II подарував цю реліквію одному з православних храмів Німеччини. Недавно все це з`ясувалося, і зараз ми вже почали переговори з урядом Німеччини і іншими зацікавленими сторонами про можливе повернення іконостасу в Саров», - процитували в прес-службі слова архієпископа Нижньогородського і Арзамаського Георгія.

Храм преподобних Зосими і Саватія був пов`язаний з ім`ям Серафима Саровського. Будучи ще молодим послушником, преподобний Серафим виконував послух складальника, роз`їжджаючи по містах і збираючи пожертвування на його будівництво. Преподобний Серафим був добрим теслею і власноруч зробив для церкви кипарисовий престол. У церкву Зосими і Саватія він ходив причащатися в останні роки життя. На згадку про це в липні 1903 року перед канонізацією Серафима Саровського труна з його мощами на два тижні була встановлена саме в цій церкві.