У Коростишівському районі на території Городської сільради у Свято-Духівському чоловічому монастирі УПЦ КП сьогодні урочисто відкрито Меморіал пам’яті жертв Голодомору в Україні "Українська Голгофа" .

У меморіальний комплекс увійшли споруджена за кошти спонсорів дерев’яна каплиця та гранітний пам’ятник з барельєфом, де зображено розіп’ятого Ісуса Христа на Хресті, окутаного Плащеницею.

На відкритті Меморіалу були присутні представники обласної та районної влади, духовенство УПЦ КП, монахи монастиря, українське козацтво, місцеві жителі, громадськість району та журналісти.

Відео дня

Як заявив на відкритті Меморіалу заступник голови Житомирської ОДА Микола ЧЕРНЕНКО, "у кожному селі та місті Житомирщини мають бути пам’ятники, що нагадують про часи Голодомору в Україні, аби сучасники та наступні покоління знали правду про страшні сторінки української історії".

Про трагедію Голодомору в Україні 1932-1933 років розповів присутнім Архієпископ Житомирський і Овруцький ІЗЯСЛАВ, наголосивши, що "знання історичної правди наразі є сьогодні чи не найактуальнішим для українців". Він додав також, що ідея встановлення пам’ятника та проект належить настоятелю монастиря Архімандриту АНТОНІЮ.

Представники територіальних громад навколишніх сіл поклали до Меморіалу квіти та червону калину.

Молитву за загиблими прочитав Архієпископ Житомирський і Овруцький ІЗЯСЛАВ.

Довідка УНІАН. Меморіальний комплекс складається з пам’ятника та каплички, до якої йде шість символічних сходинок. На сходинках встановлено шість гранітних хрестів, що символізують найбільші біди України - монголо-татарську навалу, руйнування та знищення козацтва, революцію та громадянську війну, червоний терор 30-х років (Голодомор та політичні репресії), Другу світову війну та трагедію на ЧАЕС. Справа та зліва від пам’ятника на гранітній плиті вибито символ України і біди, які торкнулися людства, а справа - ікона із зображенням Матері Божої.