У галереї «Соборній» сьогодні останній день працює «Льон-Фест», повідомляє Sobor.in.ua.

Урочиста церемонія відкриття конкурсу «шанувальників Його Величності Льону» відбулася 25 листопада в Експоцентрі Української Православної Церкви - галереї «Соборна», розташованій поруч із храмом на честь Усіх святих на місці будівництва комплексу Кафедрального собору Воскресіння Христового та Духовно-просвітницького центру.

Фестиваль триває з 25 по 27 листопада з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, Предстоятеля УПЦ, настоятеля майбутнього головного собору Церкви та за підтримки Синодального відділу УПЦ «Церква та культура», який очолює ігуменя Серафима (Шевчик), настоятелька Одеського Свято-Архангело-Михайлівського монастиря.

Відео дня

Організаторами фестивалю виступили: дизайнер Тетяна Цуканова, підприємство «КОТТІ - Льон» та Алла Тарасевич - директор Всеукраїнського благодійного фонду «Живодайне джерело».

У складі почесного журі зайняли свої місця в залі організатори та гості фестивалю. Серед них були й представники нашої Церкви: секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, настоятель храму на честь Усіх святих і голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко - ключар кафедрального собору та голова парафіяльної ради.

На прес-конференції, що відкривала фестиваль, виступили також підприємці, політики, діячі культури, медицини: Ольга Богомолець - лікар-дерматолог вищої категорії, головний лікар Інституту дермакосметології; голова Фонду держмайна України Валентина Семенюк-Самсоненко; «співочий символ» України Ніна Матвієнко - знаменита співачка, народна артистка України, лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка, Герой України; Ірина Карпова - засновник і власниця класичного ювелірного дому «Лобортас і Карпова», кавалер ордену Карла Фаберже та багато інших.

- За стародавнім народним звичаєм хлібом-сіллю-короваєм гостей зустрічаємо, - звучить зі сцени-подіуму. - Наш коровай і низький уклін - голові журі фестивалю-конкурсу «Льон-Фест» В`ячеславу Михайловичу Зайцеву.

Гостей вітає почесний гість свята, що володіє численними титулами: кутюр`є, художник, президент Московського будинку моди, член Спілки художників Російської Федерації, заслужений діяч мистецтв РФ, лауреат Державної премії, кавалер ордену «Заслуги перед Батьківщиною», професор, член-кореспондент Академії мистецтв РФ, почесний громадянин міст Парижа у Франції та Іванова - в Росії, Людина року у світі моди.

 

Вячеслав Зайцев:

- От всей души желаю удачи всем участникам фестиваля-конкурса! Я вижу, что культура украинского народа успешно возрождается - у вас есть для этого все возможности. Только что видел блестящие образцы изделий изо льна, они очень современные, и я даже позволю себе купить льняную рубашку потрясающей красоты - белую с ручной вышивкой. Перед началом праздника я заходил в ваш деревянный храм, возле которого расположена галерея, и он произвел на меня удивительное впечатление! В нем чувствуются покой и какое-то возвышенное уединение...

Алла Тарасевич:

- Наш фестиваль должен показать всей Украине, что она полна талантов, что у нас много талантливых дизайнеров, которые несут культуру народу. Благодарю всех, кто приехал поддержать наш Всеукраинский фестиваль, который действительно в своем названии отражает суть: «Відродження льонарства та народних художніх промислів». Искренне благодарны за поддержку Вячеславу Михайловичу Зайцеву - не только мэтру моды, но и человеку, который действительно любит свои исконные корни, корни православного человека, корни Православной Руси.

Ольга Богомолец:

- Одежда женщины - это свидетельство не только моды, но и моральности общества: чем короче юбка, тем выше скорость распространения сифилиса и СПИДа. Чем длиннее юбка, тем выше в обществе уровень целомудрия и социального спокойствия. Поэтому моду нельзя рассматривать исключительно как внешний элемент. Мода - это сочетание внутреннего воспитания и культуры. И то, что одето на человеке, является лишь следствием его образа мышления. Мы не всегда можем воздействовать на образ мышления, но мы можем попытаться действовать на него с другой стороны. Поэтому возрождение моды, целомудренности, женственности, я думаю, и есть главная идея этого фестиваля.

Игуменья Серафима:

- Фестиваль відбувається на місці будівництва головного собору Української Православної Церкви. Сам факт, що люди такого високого рівня присутні на святі, вселяє в нас упевненість, що собор ми обов`язково збудуємо. Тому що це є дійсно свята і велика справа. Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир благословив буття цього храму. Але будуємо не тільки його стіни - будуємо ту величну духовну атмосферу - святощі, поваги до традицій, до наших духовних джерел, щоб ми дійсно могли молитися Господу за все святе, що має постати в Україні, відродитися, воскреснути завдяки цьому Кафедральному собору на честь Воскресіння Христового.

Ніна Матвієнко, як завше, спочатку заспівала: «А льон цвіте - синьо-синьо, а мати жде з дороги сина...», - і вже потім звернулася до слухачів:

- Синочком у народі називають льон. Кожен матеріал зветься по-своєму, а от льон - це синочок. І ми завжди радіємо тому диву - де і як він береться, як зростає в полях, і як прикрашає наші домівки. Україна - це колиска найкращого, що в нас є від землі...