Будинок в Чернігові по вулиці Гліба Успенського, 38, в якому з 1930 по 1950 рік жив преподобний Лаврентій Чернігівський, переданий у власність Чернігівської єпархії.

Як повідомляє сайт УПЦ, у 2005 році місцевий житель Анатолій Супрун викупив цей будинок у двох віруючих сестер, одна з них працювала на місцевій швейній фабриці, друга - санітаркою в дитячій обласній лікарні. Сусіди їх називали черницями, хоча такими вони не були. Але берегли будинок, в якому трудився преподобний.

І ось 20 листопада 2009 року Анатолій Супрун офіційно передав право власності на дім Чернігівській єпархії.

Відео дня

«Ми вдячні Анатолію за такий щедрий дар. Його ім`я поминатиметься в наших молитвах. Адже в цій ситуації головне зберегти святиню, - говорить секретар Чернігівської єпархії протоієрей Федір Мандзюк. - На жаль, будинок дуже старий, до нього небезпечно заходити. Балки перекриття прогнили, фундамент осунувся. Для цього потрібні не лише кваліфіковані будівельники. А насамперед грамотні реставратори.

Того ж дня архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій благословив відновлення будиночка преподобного Лаврентія Чернігівського.

А вже 25 листопада до Чернігова з Києва прибув представник реставраційної організації, Він оглянув будинок і дав попередній висновок - будинок реально зберегти! Зараз готується комплексний план і з весни почнеться реставрація.

У єпархії попередили, що з роботами квапитися не можна. Адже реставраційних період набагато довше звичайного будівельного. У скільки все це може обійтися - доки не відомо.

«Марно рахувати, хоч би скільки коштувало - все одно треба робити, - говорять в єпархії. - Зараз справа не в грошах, а в часі. Встигнути б зберегти! Але головне, що є люди, які готові допомогти зберегти будиночок преподобного».

А доки в єпархію надійшла пропозиція від жителів Чернігова - оголосити реставрацію народною толокою. Наприклад, кожен може купити цеглинку і внести свій внесок у відновленні православної святині.