На останньому засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви, що відбулося у вівторок, 24 листопада, до лику місцевошанованих святих було причислено нових подвижників Православ`я.

Згідно з рапортом Преосвященного Іоанна, архієпископа Херсонського і Таврійського, голови Комісії з канонізації святих УПЦ, Синод благословив місцеве прославлення та шанування засновниці Свято-Покровського жіночого монастиря Києва

інокині Анастасії (Великої княгині Олександри Петрівни Романової)

. Було затверджено іконописне зображення, представлені проекти тропаря і кондака святої преподобної Анастасії Київської. Останки святої преподобної Анастасії Київської вважати святими мощами. Пам`ять святої преподобної Анастасії звершуватиметься в четвер Світлої седмиці та в день обрітення її мощей - 20 жовтня/2 листопада (журнал № 64).

Відео дня

На честь новопрославленої святої засновано новий жіночий монастир. Обитель в ім`я святої преподобної Анастасії Київської постане в с.Ковалівка Васильківського району Київської області. Настоятелькою призначено монахиню Єлену (Гуцол) з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою (журнал № 66).

Відповідно до подання митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря, Священний Синод УПЦ благословив відкриття чоловічого монастиря на честь святого апостола та євангеліста Луки в с. Лаки Бахчисарайського району АР Крим. Намісником монастиря затверджено ієромонаха Каліника (Чернишова) (журнал № 67).

Також у Криму засновано ще один, жіночий монастир на честь Корсунської ікони Божої Матері - в Балаклавському районі м.Севастополя (масив «Сапун-Гора», СТ «Імпульс»). Настоятелькою монастиря призначено монахиню Леонілу (Раннєву) (журнал № 68).

Нова обитель постане й у Вінницькій єпархії. Згідно з рапортом архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона, Синод ухвалив відкриття Спасо-Преображенського чоловічого монастиря в c. Галайківці Муровано-Куриловецького району Вінницької області. Намісник монастиря - ієромонах Феодосій (Худик) (журнал № 69).

За поданням митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія відкрито жіночий монастир в с.Стальнівці Новоселицького району Чернівецької області - на честь преподобного Афанасія Афонського (журнал № 70).

Православіє в Україні