СИНОДАЛЬНИЙ ІНФОРМАЦІЙНО-ПРОСВІТНИЦЬКИЙ ВІДДІЛ УПЦ

Голова: протоієрей Георгій Коваленко

Адреса: 01015, м. Київ, вул. Івана Мазепи, 25, корп. 70а,
тел.: (044) 255-12-49

Відео дня

Синодальний інформаційно-просвітницький відділ займається координацією інформаційно-просвітницької діяльності Україн¬ської Православної Церкви за такими напрямками:
періодичні видання УПЦ, відповідальний — ігумен Лонгин (Чернуха);
телевізійні проекти УПЦ, відповідальний — диякон Сергій Баршай;
інтернет-проекти УПЦ, відповідальна — Юлія Комінко;
робота з світськими ЗМІ, відповідальна — Жанна Шевченко;
співробітництво з духовно-просвітницьким світським телеканалом “ГЛАС”, відповідальний — протоієрей Вадим Бондаренко;
просвітницькі проекти та масові заходи, відповідальна — Олена Рєзнікова.
Синодальний інформаційно-просвітницький відділ реалізує загальноцерковні та загальноукраїнські інформаційно-просвітницькі проекти, серед яких:
офіційна телепрограма УПЦ “Світ Православія”, головний редактор — диякон Сергій Баршай;
офіційна газета УПЦ “Церковна православна газета”, головний редактор — ігумен Лонгин (Чернуха);
офіційний сайт УПЦ (orthodox.org.ua), відповідальний редактор — Олександр Андрущенко;
щорічні “Православний календар” та “Богослужбові вказівки”, відповідальний редактор — ігумен Лонгин (Чернуха);
щорічне видання “Літопис. Рік з життя”, відповідальний — ігумен Лонгин (Чернуха);
інтернет-портал “Православіє в Україні” (orthodoxy.org.ua), відповідальний редактор — Юлія Комінко;
інтернет-сайт Свято-Воскресенського кафедрального собору (sobor.in.ua), відповідальний редактор — Тамара Рябкова;
проведення прес-конференцій з нагальних питань церковного та громадського життя, а також прес-турів для світських ЗМІ, відповідальна — Жанна Шевченко;
щорічні різдвяні та пасхальні телевізійні та радіотрансляції спільно з Першим Національним телеканалом та телеканалом “ГЛАС”, Першим каналом українського радіо та радіо “Ера”.
У 2009 р. Синодальним відділом були створені нові інформаційні проекти, серед яких:
інтернет-ресурс “Фестиваль ЗМІ православних” (festZMI.org); відповідальна — Юлія Комінко;
інтернет-сайт “Фотолітопис” (fotolitopys.in.ua); відповідальний — диякон Максим Брусніка;
інтернет-сайт “Теле-СВІТ ПРАВОСЛАВІЯ” (tv.orthodoxy.org.ua); відповідальний — Давидов Володимир;
інтернет-сайт “Патріарх в Україні” (patriarh.in.ua).
Візит в Україну Святішого Патріарха Кирила
Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ у співпраці з інформаційними службами Московської Патріархії, а також світськими ЗМІ України та Росії займався інформаційним висвітленням візиту в Україну Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.
Для інформаційної підтримки візиту було створено і влаштовано при Відділі прес-центр візиту, до якого акредитувалися понад 300 журналістів різних телеканалів і видань. У прес-центрі було проведено декілька прес-конференцій та брифінгів напередодні, під час та за результатами візиту.
Спеціально для висвітлення візиту було створено сайт візиту “Патріарх в Україні” (patriarh.in.ua), який був найбільш відвіду¬ваним інтернет-ресурсом під час візиту та джерелом офіційної інформації про візит. І сьогодні на сайті “Патріарх в Україні” можна почути, побачити і прочитати виступи і проповіді Святішого Патріарха в Україні, переглянути хроніку подій, фотолітопис візиту й ознайомитися з публікаціями про візит у світських ЗМІ.
Прес-служба візиту активно співпрацювала з єпархіальними інформаційними службами Донецької, Сімферопольської, Рівненської, Волинської, Володимир-Волинської єпархій, а також Києво-Печерської, Святогірської та Почаївської Лавр. Була налагоджена співпраця із загальноукраїнськими та регіональними світським телеканалами, радіостанціями, друкованими та інтернет-виданнями. Особливо хотілося б відзначити матеріали щодо візиту інформаційної агенції УНІАН (УНІАН-Релігії); телеканалів ICTV, “Ера”, КРТ, СТБ, “Україна”; радіостанції “Ера-FM”; газети “Известия в Украине” та багатьох інших.
Але головним інформаційним досягненням можна вважати плідну співпрацю Відділу з телеканалами “Інтер” і “ГЛАС” у масштабному висвітленні візиту в телевізійному просторі. Були організовані й проведені прямі трансляції молебню на Володимирській гірці, богослужінь у Києво-Печерській, Святогірській, Почаївській Лаврах та Володимирському соборі Херсонесу. За участю Патріарха відбувся годинний телеефір у студії “Інтера”, який подивилися декілька мільйонів телеглядачів. А зустріч Патріарха з інтелігенцією, духовенством Києва, викладачами та студентами Київських духовних шкіл у прямому ефірі транслювала радіостанція “Ера-FM”.
Усе це сприяло позитивному сприйняттю українським суспільством візиту й надало можливість народу України почути пряму мову Святішого Патріарха.
Фестиваль ЗМІ православних-2009
У 2009 р. Синодальним інформаційно-просвітницьким відділом у рамках Міжнародного фестивалю православного кіно і ЗМІ “Покров” 10–12 жовтня було проведено перший Фестиваль ЗМІ православних. Захід зібрав 60 голів і співробітників єпархіальних прес-служб, головних редакторів православних ЗМІ та православних журналістів з 28 єпархій Української Православної Церкви. Фестиваль був робочим за форматом і плідним за результатами.
Впродовж трьох днів роботи фестивалю відбулися:
круглий стіл “Слово про Церкву в сучасному світі: християнські принципи журналістики”, результатом роботи якого стали сформульовані учасниками принципи журналістики по-християнському;
презентації єпархіальних медіа-проектів, за результатами яких було відзначено найкращих: грамоти лауреатів отримали понад 30 представників єпархіальних ЗМІ;
зустріч учасників фестивалю з Предстоятелем Української Православної Церкви, під час якої Блаженніший Митрополит Київський і всієї України удостоїв представників єпархіальних інформаційних служб і православних ЗМІ високих церковних нагород.
богослужіння в домовому храмі Архангела Гавриїла, що на телеканалі “ГЛАС”, та екскурсія телеканалом “ГЛАС”.
Підготовку та інформаційний супровід заходу здійснював новий інтернет-ресурс “Фестиваль ЗМІ православних” (festzmi.org), відкритий спеціально для роботи учасників фестивалю. На сайті учасниками було розміщено презентації єпархіальних друкованих видань, теле- та аудіопроектів, за які користувачі могли голосувати й ставити свої оцінки. Загалом було розміщено 61 презентацію 82 єпархіальних медіапроектів. Читачі активно коментували матеріали сайта і презентації. Найпопулярніші з них отримали від 500 до 1700 голосів читачів.
Навіть після закінчення фестивалю сайт продовжує свою роботу і є майданчиком для спілкування православних редакторів і журналістів. Завдяки вільному доступу зареєстровані користувачі можуть самостійно розміщувати на сайті статті та презентації, виставляти новини про діяльність ЗМІ.
За результатами фестивалю треба особливо відзначити Дніпропетровську, Донецьку, Волинську, Володимир-Волинську, Луганську та Чернігівську єпархії як ті, що були найактивнішими і за результатами рейтингового голосування учасників фестивалю здобули найбільшу кількість дипломів лауреатів.
На жаль, серед єпархій, які не брали участь у роботі фестивалю — Одеська, Рівненська, Черкаська та Житомирська.
Перший Фестиваль ЗМІ православних засвідчив значну потребу у спілкуванні, обміні досвідом та координації дій православних ЗМІ України.
Українська Православна Церква у телевізійному просторі
Загальноцерковним телевізійним проектом Української Православної Церкви є телевізійна програма “Світ Православія”. Програма виходить щотижня в повному обсязі (35 хвилин) на телеканалах “ГЛАС” (у суботу о 20.25 і в неділю об 11.05 та 20.25) та КРТ (у неділю о 15.00), а також у скороченому вигляді (до 20 хвилин) на телеканалі “Ера” (у суботу о 8.10). Програма новин Української Православної Церкви існує в українському телевізійному просторі з лютого 2003 р. За цей час вийшло близько 300 її випусків.
За період від минулорічного звіту Відділу (22.11.2008), станом на початок листопада 2009 р., вийшло 50 випусків телепрограми “Світ Православiя”. Це 391 сюжет про життя Української Православної Церкви в Україні. У тому числі 168 репортажів загальноцерковного значення, 128 — з життя Київської єпархії, 10 — з життя Волинської єпархії, по 7 — з життя Донецької та Чернігівської єпархій, по 6 — з життя Бердянської та Білоцерківської єпархій, по 4 — з життя Вінницької, Горлівської, Сімферопольської та Тернопільської єпархій, по 3 — з життя Запорізької, Конотопської, Ніжинської, Одеської, Рівненської та Хмельницької єпархій, по 2 — з життя Львівської, Мукачівської та Овруцької єпархій, по 1 сюжету — з життя Володимир-Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Кіровоградської, Кременчуцької, Луганської, Сумської, Тульчинської, Уманської, Харківської та Херсонської єпархій. Всього 223 сюжети з життя 30 єпархій.
Сьогодні з Головною редакцією телепрограм УПЦ найбільш плідно співпрацюють прес-служби Волинської, Донецької, Бердянської та Запорізької єпархій. При цьому, на жаль, серед єпархій, які залишаються поза співпрацею, — Криворізька, Миколаївська, Полтавська, Черкаська та Чернівецька.
У репортажах телетижневика також розповідалося про архіпастирські та паломницькі подорожі Предстоятеля Української Православної Церкви до Греції, Росії, Італії і Святої Землі.
Про релігійне життя за кордоном за звітний період “Світ Православія” підготував 218 матеріалів з 48 країн світу, що виходили в рубриці “Православний світ”. Найбільше уваги було приділено подіям у Російській Федерації. За нею йдуть Румунія, Греція, Італія, Німеччина. Також у поле зору рубрики ввійшли Австрія, Албанія, Ангола, Бельгія, Білорусь, Болгарія, Велика Британія, В’єтнам, Вірменія, Грузія, Домініканська Республіка, Еквадор, Єгипет, Ізраїль, Ірак, Іран, Іспанія, Казахстан, Канада, Кенія, Киргизія, Китай, Кіпр, Молдова, Монголія, Пакистан, Палестина, Південна Корея, Південно-Африканська Республіка, Польща, Португалія, Сербія, Словаччина, США, Таджикистан, Таїланд, Тайвань, Туреччина, Туркменістан, Чорногорія, Швейцарія та Естонія.
Під час перебування в Україні Святішого Патріарха Кирила на телеканалі “ГЛАС” вийшло 9 щоденних спецвипусків “Світу Православія”, в яких оперативно (сьогодні на сьогодні) подавалися події візиту.
Єпархіальні телевізійні проекти
Майже всі єпархії УПЦ співпрацюють з регіональними телеканалами та телестудіями. Традиційно найпотужнішими є телевізійні просвітницькі проекти Волинської та Дніпропетровської єпархій. Але слід відзначити також телевізійні проекти Донецької, Запорізької, Сімферопольської та Чернігівської єпархій. Загалом на сьогодні існує 14 церковних телевізійних проектів.
Цікавими є результати Фестивалю ЗМІ православних щодо телепроектів:
“Найкраща інформаційна програма” — телепрограма “Седмиця” Центру православної культури “Лествиця” (Дніпропетровська єпархія);
“Найкраща просвітницька програма” — “Дорога до храму” (Чернігівська єпархія);
“Найкраща програма для дітей” — “В гостях у Дуняши” Центру православної культури “Лествиця” (Дніпропетровська єпархія);
За “Найкращий дизайн телепрограми” було відзначено студію православних фільмів “Лоза”, програма “Православний дайджест” (Запорізька єпархія);
“Найкращий телеведучий” — протоієрей Валентин Марчук (Волинська єпархія);
“Телевізійне обличчя Української Православної Церкви” — єпископ Олександр (Драбинко).
Телеканал “ГЛАС”
Протягом 2009 р. Синодальний інформаційно-просвітницький відділ традиційно співпрацював з духовно-просвітницьким світським телеканалом “ГЛАС” у створенні щотижневої інформаційної програми “Світ Православiя”, що висвітлює життя Української Православної Церкви та служіння її Предстоятеля. Як завжди на високому рівні були проведені прямі трансляції Різдвяних та Пасхальних богослужінь зі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
У 2009 р. було започатковано й нові спільні проекти:
Виробництво DVD-дисків з документальними фільмами телеканалу “ГЛАС”, трансляціями богослужінь та циклами дитячих телепередач. У 2009 р. було випущено 18 найменувань DVD-дисків.
Виробництво фільмів на замовлення Відділу. У 2009 р. в рамках співпраці вийшли фільми “Покровитель Середземномор’я. Святитель Спиридон, Триміфунтський чудотворець” та “Український Златоуст. Святитель Димитрій (Туптало), митрополит Ростовський”.
Виробництво аудіокниг. У 2009 р. у співпраці з Видавничим відділом УПЦ уперше разом з друкованим виданням “Православного катихізису” вийшов диск з аудіоверсією. Розпочато роботу і над виробництвом електронних книжок.
Телелітопис. У 2009 р. до 1021-ї річниці Хрещення Русі за матеріалами телевізійної програми “Світ Православiя” вперше було видано відеохроніку життя Української Православної Церкви за 2008–2009 рр. “Телелітопис 1020–1021”.
Періодичні видання Української Православної Церкви
Протягом 2009 р. двічі на місяць українською і російською мовами виходила “Церковна православна газета”. Сьогодні наклад газети зменшився з 40 до 20 тисяч примірників, але обсяг підписки при цьому збільшився з 9 до 14 тисяч примірників.
Сподіваємося, що тенденція до зростання кількості підписки збережеться і наступного року, що дасть можливість виконати рішення Архієрейського Собору УПЦ від 31 травня 2007 р., яким зазначена необхідність “ввести обов’язкову підписку на офіційний друкарський орган УПЦ — “Церковну православну газету” — всіма парафіями і монастирями Української Православної Церкви, а також єпархіальними управліннями за власний рахунок для органів державної влади, військових частин, виправних установ, навчальних закладів і бібліотек, розташованих на території єпархії. Єпархіальний преосвященний бере оформлення підписки під особистий контроль”. А на сьогодні, на жаль, опитування студентів заочного відділення КДС, серед яких більшість священнослужителів, показало, що більше ніж 50 % із них взагалі не бачили газети, як мінімум, протягом останніх двох років.
Єпархіальні періодичні видання
Згідно з даними, що єпархії надали для публікації у “Церковному календарі” на 2010 рік, сьогодні в кожній єпархії Україн¬ської Православної Церкви є, як мінімум, одне періодичне видання.
Всього зареєстровано 85 друкованих єпархіальних видань — 61 газета і 24 журнали, що видаються українською, російською і навіть румунською (1 видання) мовами.
Лідером серед єпархій є Дніпропетровська, яка має 15 друкованих видань.
У Київській єпархії — 10 видань; в Одеській та Сімферопольській єпархіях — по 6; у Харківській, Львівській, Донецькій і Горлівській єпархіях — по 4; у Вінницькій, Кам’янець-Подільській, Луганській, Рівненській і Хмельницькій — по 3; в решті єпархій — по 1–2 періодичних видання.
Окрім друкованих видань, які містять здебільшого інформацію про життя єпархій, існує декілька спеціалізованих видань: 3 — для педагогів, 8 — для дітей та підлітків; 3 — для молоді; по 1 — для жінок, військових і медпрацівників.
Важливим для розуміння рівня та якості періодичних видань УПЦ є результати Фестивалю ЗМІ православних у відповідних номінаціях:
“Найкраща єпархіальна газета” — “Волинь православна” (Володимир-Волинська єпархія) та “Донбас православний” (Донецька єпархія).
“Найкращий єпархіальний журнал” — “Живой родник” (Донецька єпархія).
“Найкраща парафіяльна газета” — “Одігітрія” (Вінницька єпархія).
“Найкраще друковане видання для дітей” — журнал “Шишкин лес” (Донецька єпархія).
“Найкраще видання для юнацтва” — журнал “Радость моя” (Донецька єпархія).
“Найкраще молодіжне друковане видання” — журнал “Отрок.ua” (Київська єпархія).
“Найкраще місіонерське видання” — газета “Родительский комитет” (Харківська єпархія).
“Найкращий редактор періодичного друкованого видання” — Катерина Немчинова, головний редактор єдиного в УПЦ журналу для жінок “Самарянка” (Дніпропетровська єпархія).
“Найкращий автор періодичного друкованого видання” — Анастасія Бондарук (Київська єпархія) та Світлана Охріменко (Горлівська єпархія).
“Найкращий фотокореспондент періодичного друкованого видання” — Олександр Шурлаков (Донецька єпархія).
“Відкриття року в галузі друкованих ЗМІ” — дитячий журнал “Капельки” (Харківська єпархія) та журнал Синодального військового відділу “Віра і честь”.
“За мирянську ініціативу в друкованих виданнях” відзначено головного редактора газети і журналу “Начало” та дитячого журналу “Богдан” Юрія Кулібабу (Дніпропетровська єпархія).
Українська Православна Церква в інтернет-просторі
Український православний Інтернет продовжує динамічно розвиватися. Сьогодні вже 32 єпархії УПЦ мають свої веб-сторінки (минулого року таких було 20). Загальна кількість православних ресурсів становить понад 170 сайтів (минулого року було 100), серед яких сайти Синодальних відділів, єпархій, монастирів, парафій, періодичних видань, тематичні сторінки тощо. Перелік існуючих українських православних сайтів можна побачити на сторінці “Ресурси УПЦ” порталу “Православіє в Україні”.
Відкрилися чи оновили дизайн сайти Бердян¬ської, Біло¬церківської, Волинської, Володимир-Волин¬ської, Джанкой¬ської, Дніпропетровської, Запорізької, Конотопської, Ніжинської, Новокаховської, Мукачівської, Олександрійської, Сєверодонецької, Тульчинської, Уманської, Харківської, Херсонської та Шепетівської єпархій. На жаль, припинили роботу сторінки Луганської та Кременчуцької єпархій, а серед тих, хто не представлений в інтернет-мережі — Горлівська, Житомирська, Івано-Франківська, Кам’янець-Подільська, Кіровоградська, Миколаївська, Овруцька, Рівненська, Сарненська, Тернопільська та Черкаська єпархії.
Єпархіальні сайти здебільшого регулярно оновлюються, містять вичерпну довідкову інформацію — з історії єпархії, основних її святинь, про наявний адміністративний устрій — правлячого архієрея, єпархіальні відділи та комісії, благочиння, парафії, священнослужителів. Досить оперативно подаються новини з життя єпархії, можна сказати, що єпархіальні сайти стали першоджерелом інформації для всіх, хто цікавиться життям Православ’я в регіонах України. Інтернет-сторінки, як правило, мають гарний зручний сучасний дизайн, розміщують чимало фотоматеріалів і разом з тим зберігають тенденцію до постійного вдосконалення та залучення нових досягнень і розробок інформаційної галузі.
Упродовж 2009 р. кількість сайтів cинодальних відділів Української Православної Церкви залишилася незмінною — 5 (з 19). Збільшилася кількість монастирських сайтів — зараз їх 20. Налічується 37 сторінок православних парафій. Ця цифра може бути не точною, адже деякі парафіяльні сайти виникають і працюють, не подаючи відомості про себе до загального каталогу ресурсів на порталі “Православіє в Україні”. Серед навчальних закладів кількість сторінок у мережі також збільшилася — з 4 у 2008 р. до 9 в 2009 р.
Найпопулярніші українські православні сайти
Найбільш популярні серед українських православних сайтів — портал “Православіє в Україні” (orthodoxy.org.ua), офіційний сайт Української Православної Церкви (orthodox.org.ua) та сайт одеської організації “Единое отечество” (otechestvo.org.ua). Ці три сайти стабільно впродовж останніх 3 років присутні у першій десятці лідерів сегменту “Релігія” рейтингу Bigmir.net. 2009 р., з підключенням до лічильника Bigmir, до першої десятки потрапив також ресурс “Україна Православна” (pravoslavye.org.ua).
У двадцятці найпопулярніших українських релігійних сайтів зберігають свої позиції офіційний сайт Києво-Печерської Лаври (lavra.ua), київський приватний інтернет-журнал “Київська Русь” (kiev-orthodox.org), сайт журналу “Отрок.ua” (otrok-ua.ru).
До списку топ-50 українських релігійних сайтів входять: сайт “Донбас православний” (ortodox.donbass.com), Сєверодонецька православна духовна сторінка (duhpage.sed.lg.ua), сайт Іонинського монастиря в Києві (iona.kiev.ua), сайт Одеського Свято-Іверського чоловічого монастиря, православний форум журналу “Отрок.ua”.
Важливими є і результати Фестивалю ЗМІ православних щодо інтернет-проектів:
“Найкращий сайт єпархії” — “Донбас православний” (Донецька єпархія).
“Найкращий сайт монастиря” — інтернет-ресурс Мгарського монастиря, (Полтавська єпархія).
“Найкращий сайт парафії” — веб-сторінка парафії ікони Божої Матері “Розчулення” (Луганська єпархія).
“Найкращий інтернет-журнал” — сайт “Амвон” (Володимир-Волинська єпархія).
“Найкращий молодіжний сайт” — “Сторожка” — сайт молодіжного братства преподобного Іова Почаївського (Володимир-Волинська єпархія).
“Найкращий православний форум” — форум сайту Чернігівської єпархії.
За “Найкращий дизайн православного сайту” відзначено віртуального учасника фестивалю — сайт Шацького благочиння Володимир-Волинської єпархії.
“Пастирське обличчя православного UA-нету” — прото¬ієрей Олександр Авдюгін (Луганська єпархія).
“За мирянську ініціативу в інтернет-мережі” відзнаку отримала Валентина Бершадська, редактор сайта “Православна Херсонщина” (Херсонська єпархія).
Офіційний сайт УПЦ
Офіційний сайт Української Православної Церкви (orthodox.org.ua) стабільно працював протягом 2009 р., висвітлюючи життя Української Православної Церкви, служіння її Предстоятеля та діяльність синодальних відділів.
На сайті постійно оновлюється довідкова інформація про архієреїв, єпархії, монастирі та cинодальні установи Української Православної Церкви, проводяться веб-конференції, публікуються офіційні документи УПЦ, звернення та коментарі cвященноначалія.
У 2009 р. до окремого ресурсу розвинулася фотослужба сайта, і тепер ми маємо окремий, але добре інтегрований з офіційним сайтом, інтернет-фоторесурс “Фотолітопис” (fotolitopys.in.ua). За півроку на сайті опубліковано понад 2000 фотографій у дев’яти тематичних розділах. Сподіваємося, що згодом за допомогою єпархіальних фотографів ресурс зможе стати всеукраїнською церковною фотобазою.
Інтернет-портал “Православіє в Україні”
У 2009 р. інформаційний портал “Православіє в Україні” міцно стояв на позиціях провідного релігійного ресурсу в українському сегменті Інтернету, поступаючись лише каталогам християнських ресурсів.
За даними лічильника Bigmir.net, упродовж 2009 р. щодня портал “Православіє в Україні” відвідувало в середньому приблизно 1700 осіб, які щодня переглядали в середньому 5 тисяч сторінок порталу. Максимальна кількість відвідувачів сягнула 2300 відвідувачів на день. Відповідно щомісяця сайт переглядало в середньому майже 51 тисяча осіб, за неповний 2009 р. ця цифра становить майже 470 тисяч користувачів. Стабільне ядро відвідувачів налічує 500 осіб щодня.
Якщо порівняти з минулими роками, то за 2009 р. кількість користувачів збільшилася майже на 30 тисяч осіб порівняно з 2008 р. і майже вдвічі — на 240 тисяч — порівняно з 2007 р. Спостерігається тенденція до подальшого збільшення й розширення аудиторії порталу та православного UА-нету.
Станом на кінець 2009 р. на новій версії порталу розміщено 27,5 тисяч матеріалів. З них за 2009 р. — 6200 одиниць. З них — 2350 новин, 300 публікацій, 1350 статей моніторингу ЗМІ та інші.
Різнобічно висвітлюючи життя Української Православної Церкви у році, що минає, портал забезпечував активну інформаційну підтримку найважливішим церковним акціям і подіям. Так, було створено спеціальні рубрики й організовано банерну рекламну сітку для висвітлення таких знакових подій, як “200-річчя Гоголя та Церква”, “Пасхальний фестиваль-2009”, “Православний літній дитячий відпочинок-2009”, “Приїзд Патріарха Кирила в Україну” (в цьому розділі розміщено понад 200 матеріалів), “Святитель Спиридон Триміфунтський” (до привезення мощей Святителя в Україну) тощо.
Співпраця зі світськими ЗМІ
Протягом звітного періоду Синодальний інформаційно-просвітницький відділ працював за наступними напрямками щодо співпраці зі ЗМІ:
систематичне висвітлення поточних церковних подій на шпальтах загальноукраїнських періодичних видань та в ефірі телеканалів і радіостанцій;
проведення інформаційних кампаній під час найбільш значущих подій в житті Української Православної Церкви;
організація і проведення прес-турів;
поглиблення конструктивних стосунків із ЗМІ.
У 2009 р. Відділом було проведено 10 прес-конференцій, запрошено журналістів більш ніж на 30 публічних подій, яким було забезпечено належний інформаційний супровід. Усе це сприяло появі понад 200 розгорнутих об’єктивних публікацій та інтерв’ю на шпальтах видань: “Известия в Украине”, “Комсомольская правда в Украине”, “Столичные новости”, “Пенсия”, “Комерсант”, “Фокус”, “Кореспондент”, “Український тиждень”, “Аргументы и факты в Украине”, “Газета по-українськи”, “Вечерние вести”, “Соціальна політика” та ін.; понад 100 якісних сюжетів в ефірах телеканалів: “Інтер”, “Ера”, Перший Національний, “Україна”, ICTV, Новий канал, СТБ, “Київ”, “Сіті” та на радіо “Ера”. Одночасно майже щодня за допомогою Відділу cвященноначаліє Української Православної Церкви, священнослужителі, богослови та фахівці з різних питань давали коментарі та інтерв’ю українським і закордонним виданням, телеканалам і радіостанціям.
Головними інформаційними кампаніями, проведеними Відділом у 2009 р., стали:
висвітлення візиту Святішого Патріарха Кирила;
принесення в Україну мощей святителя Спиридона Триміфунтського;
святкування 450-річчя принесення на Волинь Почаївської ікони Божої Матері та привезення святині до Києва;
святкування Водохреща на Дніпрі, Масляної та Пасхи на місці будівництва Кафедрального собору;
святкування 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя;
святкування 300-річчя преставлення святителя Димитрія (Туптала).
У цьому році, крім традиційних методів роботи, Відділом відпрацьовано декілька нових напрямків. Це виготовлення та розміщення білбордів у місті та інформаційних постерів у метрополітені, співпраця з довідковою службою 1559 (оператори служби надавали конкретну адресну інформацію про події киянам та гостям столиці), розміщення блочної інформації про події на шпальтах газет і роликів в ефірі телеканалів та радіостанцій.
У 2009 р. Відділом було проведено 4 прес-тури для журналістів світських ЗМІ:
прес-тур до Полтавської єпархії УПЦ “Гоголівськими місцями — до 200-річчя від дня народження М. В. Гоголя” (“Зеркало недели”, “Комсомольская правда”, “Аргументы и факты в Украине”, “Сегодня”, УНІАН);
прес-тур до Елладської Православної Церкви на о. Корфу (Греція) — з приводу привезення в Україну мощей свт. Спиридона Триміфунтського (“Фокус”, “Аргументи и факты в Украине”, телеканал “Iнтер”, ТРК “Украина”);
прес-тур до Москви з представниками провідних українських ЗМІ (УНІАН, радіо “Ера”, “Фокус”, телеканал “Iнтер”), під час якого Патріарх Московський і всієї Русі Кирил дав ексклюзивне інтерв’ю напередодні свого візиту в Україну;
прес-тур до Ніжинської та Чернігівської єпархій УПЦ “До 300-річчя успіння свт. Димитрія Ростовського” (ТРК “Украина”, Перший Національний, телеканал “Iнтер”, “Сегодня”, “Комсомольская правда в Украине”, “Блик для женщин”, “Аргументы и факты в Украине”).
За активну та багаторічну співпрацю з Українською Православною Церквою протягом 2009 р. близько 50 журналістів та керівників ЗМІ були представлені до високих церковних нагород, які вони отримали з рук Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Цього року відбулася безпрецедентна на пострадянському просторі подія — редакція газети “Известия в Украине”, отримавши орден Української Православної Церкви преподобного Нестора Літописця, розмістила його поруч із назвою.
Просвітницькі проекти та масові заходи
Протягом 2009 р. Синодальний інформаційно-просвітниць¬кий відділ плідно співпрацював з іншими cинодальними відділами УПЦ та Духовно-просвітницьким центром Свято-Воскресенського кафедрального собору.
В рамках цієї співпраці відбулися:
Акція до дня святого Миколая “Подаруй дитині свято”, коли під час благодійного концерту в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври були зібрані іграшки для дітей дитячих будинків та інтернатів.
Пасхальна хорова асамблея (спільний проект з Національною музичною академією України ім. П. І. Чайковського). Протягом двох тижнів після Світлого Христового Воскресіння у храмах та монастирях, а також у концертних залах Києва відбулося 15 концертів духовної пасхальної музики, в яких взяли участь 23 хорових колективи. Серед учасників церковні, державні, муніципальні та дитячі хори Києва, а також Харкова, Чернігова, Вінниці та Житомира.
Водохреща. У 2009 р. уперше в Києві на Оболонській набережній Блаженніший Митрополит Володимир звершив Велике освячення води на Дніпрі. Подія зібрала кілька десятків тисяч киян і запам’яталася льодовою скульптурою святого рівноапостольного князя Володимира, що була спеціально виготовлена до свята.
Масляна. У 2009 р. святкування Масляної тривало протягом тижня і широко висвітлювалося ЗМІ. Почалося воно на території будівництва кафедрального собору, а завершилося народним гулянням на площі перед древнім Іллінським храмом на Подолі.
Просвітницький проект “Духовні цінності українського народу” (за підтримки Спілки підприємств зовнішньої реклами України). За погодженням з місцевими архієреями та місцевою владою на носіях зовнішньої реклами (білбордах та лайтбоксах) було розміщено цикл сюжетів соціальної реклами з використанням біблійних заповідей і цитат.
Принесення мощей святителя Спиридона, Триміфунтського чудотворця, та хресний хід Україною зі святинею. Разом з Відділом Зовнішніх Церковних Зв’язків УПЦ та громадою Свято-Воскресенського кафедрального собору СІПВ УПЦ брав участь в організації події та її інформаційному супроводі.
Святкування 450-річчя принесення на Волинь Почаївської ікони Божої Матері та хресний хід Україною. Разом з Почаївською Лаврою, ВЗЦЗ УПЦ та громадою Свято-Воскресенського кафедрального собору СІПВ УПЦ брав участь в організації події та її інформаційному супроводі.
Святкування 300-річчя преставлення святителя Димитрія (Туптала), митрополита Ростовського. Разом із Синодальним відділом “Церква і культура”, телеканалом “ГЛАС”, організаторами конференції “Міжнародні успенські читання” та Києво-Печерською Лаврою СІПВ УПЦ брав участь в організації події та її інформаційному супроводі. В рамках Фестивалю ЗМІ православних було проведено конкурс переказів житій святих сучасною мовою.
Плани і перспективи
Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ вдячний усім cинодальним відділам та єпархіям УПЦ за плідну співпрацю протягом 2009 р. і сподівається на розширення співробітництва у майбутньому.
Нагальним завданням для Синодального відділу залишається відродження офіційного журналу Української Православної Церкви — “Православний вісник”, а також підтримка започаткованих у попередні роки та створення нових інформаційно-просвітницьких проектів, найближчий з яких — це велике Різдвяне свято на телеканалі “Інтер” та на Майдані Незалежності 7 січня 2010 р.