Виконуючий обов’язки голови Відділу: єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко)

Адреса: 01015, м. Київ, вул. Івана Мазепи, 25, корп. 70а,
тел.: (044) 255-12-16; 255-12-22

Відділ Зовнішніх Церковних Зв’язків при Священному Синоді Української Православної Церкви впродовж 2009 року працював, виконуючи доручення Предстоятеля Української Православної Церкви та Священного Синоду із забезпечення міжправославних, міжхристиянських та міжрелігійних зв’язків нашої Церкви як в Україні, так і за її межами, а також з підтримки контактів з громадськими та політичними колами України. Діяльність Відділу можна класифікувати за такими напрямками:

Відео дня

І. Зв’язки з Помісними Православними Церквами
3–5 грудня 2008 р. Блаженніший Митрополит Київський і всіє¬ї України Володимир здійснив паломництво на Святу Гору Афон та до інших святинь Греції. В рамках цього паломництва, організованого за сприяння ВЗЦЗ УПЦ, він зустрівся з Блаженнішим Архієпископом Афінським і всієї Еллади Ієронімом II.
28 грудня 2008 р. голова ВЗЦЗ УПЦ архімандрит Кирил (Г¬оворун) взяв участь в інтронізації новообраного Предстоятеля Православної Церкви в Америці Блаженнішого Митрополита всієї Америки і Канади Іони.
10–11 лютого 2009 р. делегація Української Православної Церкви на чолі з архієпископом Вишгородським Павлом відвідала Керкірську митрополію (о. Корфу, Греція), з представниками якої провела переговори щодо принесення в Україну мощей святителя Спиридона Триміфунтського.
З 2 до 9 квітня Блаженніший Митрополит Володимир звершив паломництво до Єрусалима, де мав зустріч з Блаженнішим Патріархом Єрусалимським і всієї Палестини Феофілом III.
28 квітня голова ВЗЦЗ УПЦ архімандрит Кирил (Говорун) прийняв групу паломників із Угорщини на чолі з єпископом Б¬удимським Лукіаном (Сербська Православна Церква).
3–14 травня в межах Української Православної Церкви перебував Предстоятель Фінляндської Православної Церкви (Константинопольського Патріархату) Архієпископ Карельський і всієї Фінляндії Лев. Під час візиту до України Архієпископ Лев відвідав Києво-Печерську Лавру, храми та монастирі Києва і Криму.
1–4 червня в Києві за сприяння ВЗЦЗ УПЦ перебувала знімальна група зі США, яка під керівництвом клірика Православної Церкви в Америці о. Джона Макгакіна готувала фільм про Києво-Печерську Лавру.
З 17 до 23 вересня Блаженніший Митрополит Володимир звершив паломництво до Єрусалима, де мав зустріч з Блаженнішим Патріархом Єрусалимським і всієї Палестини Феофілом III.
5 жовтня в Україні перебувала делегація Константинопольського Патріархату у складі митрополита Галльського Еммануїла, генерального секретаря Священного Синоду архімандрита Елпідофора (Ламбрініадіса) та священика Василія Папафанасіу. Під час перебування делегації в межах Української Православної Церкви її супроводжував голова ВЗЦЗ УПЦ архімандрит Кирил (Говорун).

IІ. Візит Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Україну
Відділ Зовнішніх Церковних Зв’язків УПЦ забезпечував організацію та проведення заходів, пов’язаних із візитом Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Україну. Напрямки діяльності Відділу у зв’язку з візитом можна окреслити наступним чином:
Проведення підготовчих заходів з метою позитивного налаштування української громадськості до візиту.
Налагодження співпраці та координації дій із Московською Патріархією та Відділом Зовнішніх Церковних Зв’язків РПЦ у підготовці до візиту.
Проведення переговорів та консультацій з представниками державної влади на загальнодержавному та регіональному рівнях з метою встановлення співпраці та координування дій на час візиту Святішого Патріарха в різні регіони України.
Забезпечення розміщення та транспорту для членів делегації Руської Православної Церкви, а також організація протоколу з боку УПЦ.
Підготовка суміжних заходів, зокрема культурної акції “Три Софії” спільно з Російським центром науки і культури в Києві.
Надання інформаційної підтримки на час проведення урочистостей та сприяння їх висвітленню в ЗМІ.

III. Громадсько-освітні акції
Семінар з нагоди української презентації “Основ вчення Руської Православної Церкви про достоїнство, свободу і права людини”
13 липня у Синодальному залі Київської Митрополії відбувся семінар з нагоди української презентації “Основ вчення Руської Православної Церкви про достоїнство, свободу і права людини”. У семінарі, який був скликаний за ініціативою Відділу Зовнішніх Церковних Зв’язків Української Православної Церкви і проводився під спільним головуванням митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Н. І. Карпачової та голови Президентського фонду “Україна” Л. Д. Кучми, також взяли участь чисельні представники та голови міжнародних громадських і правозахисних організацій України. До семінару зусиллями ВЗЦЗ УПЦ було підготовлене видання українською мовою “Основ вчення РПЦ про гідність, свободу та права людини”.
На семінарі було оголошено про створення під егідою ВЗЦЗ УПЦ громадської організації “Православний правозахист”, метою якої є, зокрема, юридичний захист парафій УПЦ, які потерпають від утисків влади на місцях або з боку інших релігійних організацій України.
24 жовтня у Києво-Печерській Лаврі під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відбулася презентація українського перекладу книги голови ВЗЦЗ МП архієпископа Волоколамського Іларіона “Таїнство віри”. Книга була видана зусиллями ВЗЦЗ УПЦ.

ІV. Презентації факсимільного видання Пересопницького Євангелія у країнах світу та міжнародних організаціях
У 2009 р. Відділ Зовнішніх Церковних Зв’язків продовжив спільно із Синодальним відділом “Церква і культура” започатковану в 2008 році програму презентацій факсимільного видання Пересопницького Євангелія в наукових центрах та міжнародних організаціях по всьому світу.
1 грудня 2008 р. відбулася презентація факсимільного видання Пересопницького Євангелія в Бібліотеці Парламенту Канади в Оттаві.
30 березня 2009 р. відбулася презентація факсимільного видання Пересопницького Євангелія у Штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку.
1 квітня представники ВЗЦЗ УПЦ здійснили презентацію факсимільного видання Пересопницького Євангелія у Бібліотеці Конгресу США у Вашингтоні.
З 7 до 10 травня факсимільне видання Пересопницького Євангелія було презентоване в чотирьох містах Польщі: Варшаві, Любліні, Сяніку на Підкарпатті та Горлиці на Лемківщині.
26 жовтня відбулася презентація в Придністровському державному університеті імені Т. Г. Шевченка в місті Тирасполь.

V. Сприяння привезенню християнських святинь до України та організація відвідання українськими святинями закордонних Церков
Принесення до України мощей святителя Спиридона Триміфунтського
З 26 квітня до 28 травня 2009 р. за сприяння Відділу Зовнішніх Церковних Зв’язків до України з Греції були принесені мощі святителя і чудотворця Спиридона Триміфунтського.
Два тижні (26.04–4.05) святиня перебувала в Києві, після чого чесні мощі відвідали наступні міста України: Рівне, Луцьк, Тернопіль, Чернівці, Вінницю, Миколаїв, Сімферополь, Луганськ, Донецьк, Запоріжжя. Під час перебування в Україні делегація Елладської Православної Церкви на чолі з митрополитом Керкірським Нектарієм, що супроводжувала мощі святителя, відвідала святині України.
Наразі Відділ веде переговори з Єрусалимською Православною Церквою щодо принесення до України в Пасхальний період Єрусалимської ікони Божої Матері.
Хресна хода з Почаївською іконою Божої Матері
У ювілейний рік святкування 450-ліття принесення Почаївської ікони Божої Матері на Волинь ця українська святиня відвідала багато міст України. Координатором всеукраїнської хресної ходи став співробітник ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Валерій Кравець.
На прохання архієпископа Оттавського і Канадського Серафима (Православна Церква в Америці) чудотворна ікона з 22 вересня до 11 жовтня перебувала в Канаді, де відвідала наступні міста: Торонто, Монреаль, Оттаву, Ванкувер, Калгарі, Едмонтон, Ріджайну та Вінніпег. За час перебування в Канаді чудотворному образу вклонилося від 35 до 40 тис. віруючих. Перебування ікони в Канаді також було організоване ВЗЦЗ УПЦ і безпосередньо координоване його співробітником протоієреєм Миколаєм Данилевичем.
За сприяння ВЗЦЗ УПЦ з 4 до 15 листопада Почаївська ікона Божої Матері перебувала в Москві. Тут координатором її перебування був протоієрей Валерій Кравець.

VІ. Пастирське опікування українською православною діаспорою
З 12 до 14 грудня 2008 р. Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир за сприяння ВЗЦЗ УПЦ з пастирським візитом відвідав Італію, де звершив святкову Літургію для українських заробітчан у Мілані. З нагоди візиту Предстоятеля УПЦ до Італії Президент України В. А. Ющенко направив своє звернення до українських заробітчан, в якому високо оцінив роль Української Православної Церкви в її турботі про наших співвітчизників за кордоном.
Впродовж 2009 р. співробітники Відділу Зовнішніх Церковних Зв’язків звершували пастирські візити до ряду країн світу, метою яких було пастирське опікування українською православною діаспорою. Зокрема, різдвяні та пасхальні богослужіння були звершені в італійських містах Мілан, Варезе, Домодоссола, Лекко, Крема, Комо, Кальярі (о. Сардинія), іспанському Кордова, фінляндському Тампере та островах Мадейра (Португалія) і Тенериф (Іспанія).
Загальна кількість поїздок:
у період Різдвяних свят — 4;
у період Пасхальних свят — 3;
в інший час — 3.
За сприяння Відділу Зовнішніх Церковних Зв’язків з 28 до 31 травня архієпископ Тернопільський і Кременецький Сергій звершив пастирську поїздку до української православної діаспори Мілана (Італія), Барселони та Мадрида (Іспанія) — міст, де проживає велика кількість вихідців з Тернопільської єпархії. Архієпископа Сергія у поїздці супроводжував співробітник Відділу протоієрей Миколай Данилевич.
14 червня голова Синодального Місіонерського відділу архієпископ Полтавський і Миргородський Филип, за сприяння Відділу, відвідав українську діаспору м. Лісабона (Португалія).
У 2009 р. за сприяння Відділу на постійне служіння за кордон було відряджено двох кліриків Української Православної Церкви — протоієрея Олексія Галуна та протоієрея Миколая Самборського.
Відділом проводиться робота із забезпечення закордонних парафій потрібною літературою та богослужбовим начинням.
14 жовтня у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання, присвячені становищу українців за кордоном та ситуації з українськими трудовими мігрантами. У слуханнях взяв участь співробітник Відділу Зовнішніх Церковних Зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич. Під час слухань було оприлюднене спільне Звернення представників християнських Церков України до Верховної Ради України щодо ситуації, яка склалася з українськими трудовими мігрантами. Основні християнські конфесії України запропонували Українській державі насамперед визнати “факт існування кількамільйонної групи трудових мігрантів” та законодавчо закріпити його, а також підтримати розроблений ними “Проект закону про правовий статус українських трудових мігрантів”. На їхню думку, “такий крок був би добрим знаком для всіх зацікавлених сторін і демонстрував би справжній інтерес до долі мільйонів українців”. Звернення підтримали всі члени Наради представників християнських Церков України.

VII. Сприяння паломництвам до святинь християнського Сходу та Заходу
Принесення Благодатного вогню в Україну
18 квітня, напередодні Світлого Христового Воскресіння, офіційна делегація Української Православної Церкви на чолі з ректором Київських духовних шкіл архієпископом Бориспільським Антонієм та секретарем Предстоятеля УПЦ єпископом Переяслав-Хмельницьким Олександром доставила Благодатний Вогонь з Єрусалима в Україну.
Велика кількість архієреїв та кліриків УПЦ за сприяння ВЗЦЗ УПЦ отримали дозвіл на відвідання Святої Гори Афон.
З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всіє¬ї України Володимира при ВЗЦЗ УПЦ в минулому році почав діяти Паломницький центр, який має на меті наступне:
• Розширення можливостей з організації централізованих паломницьких поїздок із зарубіжжя до православних святинь України.
• Впорядкування паломницьких поїздок від УПЦ до святих місць зарубіжжя, поліпшуючи при цьому умови організації паломницьких турів.
• Систематизація роботи паломницьких організацій УПЦ для координації їхньої діяльності й більш ефективного спільного розвитку.
Паломницьким центром вже здійснено кілька прощ до святих місць християнського Сходу.

VIII. Сприяння розвитку контактів духовних шкіл України з іноземними навчальними закладами
Відділ Зовнішніх Церковних Зв’язків активно сприяв обміну студентами між українськими та закордонними духовними навчальними закладами. За його сприяння на навчання за кордон була направлена наступна кількість українських студентів:
3 студенти (1 студент Київських духовних шкіл та 2 студенти Полтавської місіонерської духовної семінарії) на навчання до Афінського університету;
2 студенти на курси італійської мови в університеті м. Реджіо ді Калабрія (Італія);
1 студент на курси німецької мови до університету м. Регенс¬бург (Німеччина).
Станом на 21.11.2009 р. в Київській духовній академії і семінарії на денному та заочному відділеннях навчалися студенти з таких країн світу:
Білорусі-— 2
Боснії і Герцеговини — 10
Грузії — 1
Молдови — 2
Польщі — 1
Російської Федерації — 3
Сербії — 2
9 липня голова Відділу Зовнішніх Церковних Зв’язків Україн¬ської Православної Церкви архімандрит Кирил (Говорун) зустрівся зі студентами-міжнародниками університету північно-італійського міста Трієста. Групу очолював професор Стефано Пілотто. У зустрічі також взяв участь співробітник Відділу протоієрей Миколай Данилевич.

IX. Контакти з дипломатичним корпусом, представниками українських і міжнародних партій та організацій
14–16 грудня 2008 р. в Римі перебувала делегація Української Православної Церкви на чолі з архієпископом Бориспільським Антонієм. Делегація мала зустріч з Послом України при Святому Престолі Т. І. Іжевською та з Послом України в Італії Г. В. Чернявським.
20 січня 2009 року Керуючий справами Української Православної Церкви архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан зустрівся з тимчасовим повіреним у справах Посольства Швеції в Україні Хрістіаном Каміллом.
22 березня голова ВЗЦЗ УПЦ архімандрит Кирил (Говорун) та співробітник Відділу протоієрей Миколай Данилевич взяли участь у молебні з нагоди Дня Незалежності Греції, який звершив архієпископ Бориспільський Антоній в присутності Посла Грецької Республіки Х. Дімітріу та співробітників грецького дипломатичного представництва.
25 березня Блаженніший Митрополит Володимир прийняв Надзвичайного і Повноважного Посла Російської Федерації в Україні В. С. Чорномирдіна.
26 березня голова ВЗЦЗ УПЦ архімандрит Кирил (Говорун) взяв участь у прийомі на честь представника ООН в Україні.
30 березня Блаженніший Митрополит Володимир звершив чин освячення приміщення Посольства України в Російській Федерації.
15 квітня голова ВЗЦЗ УПЦ архімандрит Кирил (Говорун) зустрівся з Послом Фінляндії в Україні паном Крістером Міккелссоном.
30 квітня голова ВЗЦЗ УПЦ архімандрит Кирил (Говорун) прийняв другого секретаря Посольства США в Україні пана Марка Вуда.
15 червня голова ВЗЦЗ УПЦ архімандрит Кирил (Говорун) прийняв радника з культурних питань Посольства Ісламської Республіки Іран в Україні пана Хамідреза Херадманда.
22 липня архімандрит Кирил (Говорун) взяв участь у зустрічі з віце-президентом США паном Джозефом Байденом в Українському домі.
23 липня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир прийняв у своїй резиденції Посла Франції в Україні пана Жана-Поля Везіана. У зустрічі взяв участь також голова ВЗЦЗ УПЦ.
24 липня в приміщенні Міністерства закордонних справ Украї¬ни відбулася зустріч голови ВЗЦЗ УПЦ архімандрита Кирила (Говоруна) з першим заступником міністра — Ю. В. Костенком. Під час зустрічі були обговорені питання співпраці Української Православної Церкви та Міністерства закордонних справ стосовно опікування українською діаспорою, а також спільних культурних проектів, які б сприяли формуванню позитивного образу України на міжнародній арені. У зустрічі також взяв участь співробітник Відділу Зовнішніх Церковних Зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич.
6 жовтня голова ВЗЦЗ УПЦ зустрівся з представниками Посольства Республіка Польща в Україні.
21 жовтня архімандрит Кирил (Говорун) прийняв Посла Німеччини в Україні д-ра Ганса-Юрґена Гаймзьота на його прохання.
Протягом року співробітники ВЗЦЗ УПЦ брали участь в чисельних прийомах з нагоди національних свят різних держав.
За підтримки ВЗЦЗ УПЦ чисельна кількість архієреїв та кліриків УПЦ отримали візи для поїздок за кордон. Усього за звітний період зусиллями Відділу було видано 210 віз.

X. Розвиток контактів з інославними церквами
14–16 грудня 2008 р. в Римі перебувала делегація Української Православної Церкви на чолі з архієпископом Бориспільським Антонієм. До складу делегації увійшли також архімандрит Кирил (Говорун) та протоієрей Миколай Данилевич. Делегація зустрілася з головою Папської ради зі сприяння християнській єдності кардиналом Вальтером Каспером.
23 травня 2009 р. в Києво-Печерській Лаврі відбулася зустріч із секретарем Синоду єпископів Римо-Католицької церкви архі¬єпископом Миколаєм Етеровичем. У зустрічі взяли участь Керуючий справами УПЦ архієпископ Митрофан, архімандрит Кирил (Говорун) та протоієрей Миколай Данилевич.
22 липня Керуючий справами Української Православної Церкви архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан прийняв голову Папської Комісії у справах держави-міста Ватикан та губернатора держави-міста Ватикан кардинала Джованні Лайоло. У зустрічі також взяли участь голова Відділу Зовнішніх Церковних Зв’язків УПЦ архімандрит Кирил (Говорун) і співробітник Відділу протоієрей Миколай Данилевич.
Співпрацівники Відділу брали активну участь в діяльності міжконфесійних організацій України, зокрема у:
Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій (проведено 2 засідання та 4 засідання секретаріату)
Всеукраїнській Нараді представників Християнських Церков (проведено 2 засідання та 3 засідання секретаріату)
Київській міській Раді Церков і релігійних організацій (проведено 1 засідання).

XІ. Участь у міжконфесійних та наукових конференціях
Протягом 2009 р. голова та співробітники Відділу брали участь в низці міжконфесійних та науково-богословських конференцій:
11–13 грудня 2008 р. в Афінах відбулася Міжнародна конференція “Побудова спроможності до міжрелігійного діалогу” в рамках християнсько-ісламського діалогу, в якій взяв участь архімандрит Кирил (Говорун).
16 березня 2009 р. в Українському домі за сприяння Фонду Конрада Аденауера відбувся круглий стіл на тему “Україна між хаосом і диктатом. Чи існує християнська відповідь?”. В роботі столу взяв участь архімандрит Кирил (Говорун).
4–9 травня архімандрит Кирил (Говорун) перебував в Ісландії, де брав участь у засіданні з православно-лютеранського діалогу.
11–12 травня в Одесі відбулося засідання робочої групи проекту “Примирення в Європі — завдання церков в Україні, Білорусі, Польщі та Німеччині”. У цьому засіданні від УПЦ взяв участь співробітник ВЗЦЗ УПЦ Ростислав Воробій.
2 червня архімандрит Кирил (Говорун) взяв участь у засіданні секретаріату Міжсоборного присутствія, яке відбулося в Москві під головуванням Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.
18–20 червня у Свято-Володимирській семінарії (Нью-Йорк, США) відбулася богословська конференція “Собор і Томос: межові знаки XX століття назустріч Церкві у XXI столітті”, в якій узяв участь голова ВЗЦЗ УПЦ архімандрит Кирил (Говорун).
10–13 серпня в Лондоні відбулася щорічна конференція Православно-англіканського співтовариства святих Албанія та Сергія, присвячена темі “Бог, творіння та космос”. У конференції взяв участь архімандрит Кирил (Говорун).
З 3 до 5 вересня у місті Фрайзінг (Німеччина) відбувся XIII Міжнародний конгрес католицької благодійної організації “Реновабіс”. Українську Православну Церкву на конгресі представляв архімандрит Кирил (Говорун).
З 9 до 12 вересня в монастирі Бозе на півночі Італії відбулася XVII Міжнародна конференція з православної духовності на тему “Духовна боротьба в православній традиції”. Для участі в заході була направлена офіційна делегація Української Православної Церкви на чолі з єпископом Сумським і Охтирським Євлогієм. До складу делегації увійшли голова Відділу Зовнішніх Церковних Зв’язків УПЦ архімандрит Кирил (Говорун), а також представники Київської духовної академії та семінарії: помічник ректора з науково-дослідницької роботи Володимир Бурега, старший помічник проректора з виховної роботи Ігор Базаринський та викладач ієромонах Сільвестр (Стойчев).
15–22 вересня на острові Калімнос (Греція) відбулися міжправославні підготовчі консультації з питання миру. Руську Православну Церкву на консультаціях представляв голова ВЗЦЗ УПЦ.
22–26 вересня в м. Салоніки (Греція) пройшов черговий Патристичний колоквіум, співорганізаторами якого виступили Фонд “Pro Oriente” та Богословський факультет Солунського університету. Від Української Православної Церкви в конференції взяв участь архімандрит Кирил (Говорун).
23–25 вересня в Одесі відбулася міжнародна конференція “Церкви в Україні перед сучасними суспільними кризами”. Делегацію УПЦ на конференції очолив єпископ Макарівський Іларій.
29 вересня в Григоріанському університеті м. Рим за сприяння Фонду Конрада Аденауера відбулася конференція “Релігія та політична культура”, в якій взяв участь голова ВЗЦЗ УПЦ.
5–11 жовтня у Львові проходив Другий екуменічний соціальний тиждень, в якому від УПЦ взяв участь співпрацівник ВЗЦЗ Ростислав Воробій.
6–14 жовтня на о. Крит (Греція) проходило пленарне засідання Комісії Всесвітньої ради церков “Віра та церковний устрій”. Делегацію РПЦ на засіданні очолив архімандрит Кирил (Говорун).
29 жовтня – 1 листопада в Гайдельберзькому університеті (Німеччина) відбулася міжнародна наукова конференція “Дух у творінні”, основною темою якої став діалог між богослов’ям та наукою. Конференція зібрала провідних фахівців з Європи та США. Від України у ній взяв участь архімандрит Кирил (Говорун).
4–8 листопада Відділом Зовнішніх Церковних Зв’язків була організована і проведена зустріч робочої групи імені святого Іринея Ліонського з діалогу між Католицькою та Православною Церквами. В діалозі взяли участь 25 відомих богословів з обох сторін.

XІI. Розробка церковних документів
Протягом року ВЗЦЗ УПЦ готував документи та звернення, які направлялись від імені Предстоятеля Української Православної Церкви або приймались Священним Синодом.