Керуючий справами УПЦ, архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан (Юрчук)

Адреса: 01015, м. Київ, вул. Івана Мазепи, 25, корп. 49, тел.: (044) 255-12-01

2009 рік, який завершується, для Української Православної Церкви був багатим на визначні події, що ввійдуть у її новітню історію.
З 25 до 29 січня 2009 року в м. Москві відбувався історичний Помісний Собор Руської Православної Церкви, який обрав нового Святішого Патріарха Московського і всієї Русі. Ним став Високопреосвященніший митрополит Смоленський і Калінінградський Кирил, голова ВЗЦЗ Московського Патріархату. В роботі Собору взяли участь єпископи та представники духовенства, чернецтва та мирян від усіх єпархій Української Православної Церкви.
3 27 липня до 5 серпня цього року новообраний Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав з Первосвятительским візитом Українську Православну Церкву. По прибутті на Українську землю Святіший Патріарх відправив молебень на Володимирській гірці біля пам’ятника святому рівноапостольному великому князю Володимиру. По звершенні молебню Святіший Патріарх вирушив у Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру, де його зустріла братія обителі на чолі з намісником Лаври Преосвященним Павлом, архієпископом Вишгородським. Того ж дня Патріарх Кирил очолив історичне засідання Священного Синоду Руської Православної Церкви, яке вперше в її історії відбулося у Києво-Печерській Лаврі. У другій половині дня Патріарх зустрівся з Президентом України В. А. Ющенком і взяв участь у покладанні квітів до пам’ятника Слави та пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 рр. Ввечері того ж дня, у переддень пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира, Святіший Патріарх очолив всеношну в Києво-Печерській Лаврі.
28 липня, в день пам’яті святого князя Володимира, Святіший Патріарх Кирил у співслужінні з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром та єпископатом Україн¬ської Православної Церкви очолив Божественну літургію на соборній площі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. По завершенні Літургії відбувся хресний хід на Дальні Печери Лаври, де з балкону приміщення Київської Митрополії Його Святість звернувся до численних прочан з Первосвятительським словом і преподав усім своє благословення.
Ввечері того ж дня Патріарх узяв участь у прямому телеефірі в студії ім. О. Довженка.
29 липня відбулася зустріч Святішого Патріарха Кирила з єпископатом, духовенством, чернецтвом, мирянами, викладачами та студентами КДАіС, представниками інтелігенції у Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Рішенням Вченої Ради Київської духовної академії Святішому Патріарху було вручено диплом і докторський хрест почесного доктора богослов’я Київської духовної академії. Патріарх звернувся до присутніх з Архіпастирським словом.
У другій половині дня Святіший Патріарх відвідав Свято-Покровський жіночий монастир м. Києва, після чого відбув до м. Донецька.
В Донецьку Його Святість відвідав Спасо-Преображенський кафедральний собор і звершив чин малого освячення собору.
30 липня Святіший Патріарх у співслужінні з Предстоятелем Української Православної Церкви Його Блаженством, Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром та ієрархами УПЦ у Свято-Успенській Святогірській Лаврі звершив Божественну літургію з нагоди святкування Святогірської ікони Божої Матері. Того ж дня Святіший Патріарх відвідав Свято-Миколаївський кафедральний собор м. Горлівки, де відправив молебень.
31 липня Святіший відвідав Свято-Микільський Василівський монастир, де звершив чин малого освячення Успенського собору. Того ж дня Патріарх прибув до Сімферополя, де в Свято-Троїцькому жіночому монастирі звершив молебень перед мощами святителя Луки Кримського, після чого відвідав будівництво Олександро-Невського кафедрального собору і звершив чин освячення накупольних хрестів.
2 серпня, в день пам’яті святого пророка Ілії, Святіший Патріарх Кирил у співслужінні з Блаженнішим Митрополитом Володимиром, єпископатом Української Православної Церкви та ієрархами з Росії, Білорусії, Молдови і дальнього зарубіжжя звершив Божественну літургію у Херсонесі — на місці хрещення святого рівноапостольного князя Володимира.
У другій половині дня Святіший Патріарх Кирил прибув літаком до Києва, звідки вирушив до Свято-Троїцького Корецького ставропігійного жіночого монастиря, де його зустріли ігуменя Рафаїла із сестрами обителі та численні прочани. Святіший відслужив в монастирі молебень та заупокійну літію за спочилими настоятельками обителі. Його Святість відвідав також регентсько-катихізаторське училище, що діє при монастирі.
3 серпня Святіший Патріарх звершив у Свято-Троїцькому соборі монастиря Божественну літургію. Того ж дня він відвідав Свято-Воскресенський кафедральний собор у м. Рівному та Свято-Миколаївський Городоцький жіночий монастир і виїхав до Луцька. В Луцьку Святіший Владика відвідав храм на честь Всіх Волинських святих, де його зустріли духовенство та віруючі Луцької єпархії на чолі з Преосвященним Нифонтом, митрополитом Луцьким і Волинським.
Ввечері того ж дня Його Святість прибув у Свято-Успенський Святогірський Зимненський ставропігійній жіночий монастир.
4 серпня Патріарх Кирил відвідав Свято-Успенський кафедральний собор м. Володимира-Волинського. У другій половині дня Святіший Патріарх прибув до Свято-Успенської Почаївської Лаври, де у Свято-Успенському соборі очолив всеношну напередодні святкування 450-річя принесення на Волинь Почаївської ікони Божої Матері.
5 серпня, в день свята, Патріарх Кирил очолив Божественну літургію на соборній площі Свято-Успенської Почаївської Лаври, після чого звернувся до Блаженнішого Митрополита Володимира, єпископату УПЦ і численних вірян зі словами вітання з нагоди ювілею, а також освятив новий великий лаврський дзвін.
Того ж дня Святіший Патріарх та супроводжуючі його особи відбули до Москви.
2009 рік, що минає, був ознаменований трьома визначними ювілеями: 450-літтям принесення на Волинь Почаївської ікони Божої Матері, 350-літтям знайдення нетлінних мощей прп. Іова Почаївського та 300-літтям від дня кончини святителя Димитрія Ростовського.
Протягом 2009 року Українська Православна Церква, очолювана її Предстоятелем, Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром, жила повноцінним духовно-благодатним життям, звершуючи місію спасіння українського народу.
Цього року Предстоятель звершив численні Архіпастирські візити в єпархії УПЦ та паломницькі подорожі до Святої Землі.
З 26 квітня до 26 травня в Україні перебувала велика загально¬християнська святиня — десниця святителя Спиридона Триміфунтського.
З 9 до 14 травня Українську Православну Церкву відвідала делегація Фінляндської Православної Церкви на чолі з її Предстоятелем Архієпископом Фінляндським і всієї Карелії Львом. Делегація відвідала святині м. Києва та Криму.
У 2009 році відбулося 4 засідання Священного Синоду УПЦ, на яких розглядалися поточні питання внутрішнього і зовнішнього життя УПЦ. Засідання Синоду 9 вересня відбулося у Свято-Успенській Почаївській Лаврі.
Найважливішими стали такі рішеннями Священного Синоду:
Від управління Запорізькою єпархією звільнено Преосвященного Василія (Златолінського), архієпископа Запорізького і Мелітопольського. Єпископом Запорізьким і Мелітопольським призначено вікарія Запорізької єпархії Преосвященного Іосифа (Масленнікова), єпископа Вільнянського (журнал № 19 від 14.04.09 р.);
Створено два нових Синодальних відділи — у справах сім’ї (журнал № 29 від 09.07.09 р.) та у справах пастирської опіки пенітенціарної (тюремної) системи (журнал № 30 від 09.07.09 р.). Головами Відділів відповідно призначено Преосвященного Пантелеімона, єпископа Васильківського, вікарія Київської Митрополії, та священика Віктора Яценка, клірика Київської єпархії;
Синодальний відділ “Місія духовної просвіти” було реформовано у Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (журнал № 33 від 09.07.09 р.);
Преосвященного Іларіона, митрополита Донецького і Маріу¬польського, звільнено з посади відповідального перед Священним Синодом за хід робіт з будівництва Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового і призначено на цю посаду Преосвященного Софронія, митрополита Черкаського і Канівського (журнал № 33 від 09.07.09 р.).
Преосвященного Євлогія, єпископа Сумського і Охтирського, звільнено з посади голови Богословського-канонічної комісії при Священному Синоді УПЦ і призначено на цю посаду Преосвященного Антонія, архієпископа Бориспільського, вікарія Київського Митрополії, ректора КДАіС.
Преосвященного Нектарія (Флорова), єпископа Джанкойського і Роздольненського, звільнено від управління Джанкойською єпархією і призначено єпископом Дубновським, вікарієм Рівненського єпархії (журнал № 40 від 09.07.09 р.).
Затверджено новий титул правлячих архієреїв Новокаховської єпархії — “Новокаховський і Генічеський” (журнал № 18 від 14.04.09 р.).
У зв’язку зі святкуванням 450-ліття принесення на Волинь Почаївської ікони Божої Матері ухвалено рішення про проведення Всеукраїнського хресного ходу з Почаївською чудотворною іконою Божої Матері по всіх єпархіях Української Православної Церкви (журнал № 44 від 09.09.09 р.).
З метою подолання розколу в Українському Православ’ї поновлено роботу Синодальної комісії по діалогу з УАПЦ та створено робочу групу по підготовці діалогу з представниками УПЦ КП (журнал № 45 від 09.09.09 р.). 2 жовтня відбулося перше засідання робочої групи за участю представників УПЦ КП.
З особливою стурбованістю Священний Синод УПЦ сприйняв факти захоплення храмів УПЦ послідовниками УПЦ КП у різних регіонах України за підтримки представників органів державної влади на місцях.
У зв’язку з цим Священний Синод ухвалив рішення направити відповідні звернення до Президента України, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, головам обласних державних адміністрацій та обласних рад відповідних областей (журнал № 46 від 09.09.09 р.).
Синод розглядає також поточні питання внутрішньої та зовнішньої діяльності УПЦ.
Статистика УПЦ за 2009 рік:
кількість єпархій — 44;
кількість архієреїв — 64;
з них:
правлячих — 43;
вікарних — 15;
митрополитів — 12;
архієпископів — 24;
єпископів — 28;
на покої — 6 архієреїв;
Станом на 1 січня 2009 року в Українській Православній Церкві налічувалося:
а) парафій — 11358;
б) священнослужителів — 9573,
з них:
священиків— 8938,
дияконів — 635;
в) духовних навчальних закладів — 22,
з них:
академій — 2;
семінарій — 7;
училищ — 13;
г) монастирів — 191,
з них:
чоловічих — 96;
жіночих — 95;
д) насельників монастирів — 5103,

Відео дня

з них:
у чоловічих — 1955;
у жіночих — 3148;
є) друкованих видань: — 85,
з них:
газет — 61;
журналів — 24;
ж) інтернет-видань — 170;
з) недільних шкіл — близько 5000.
Українська Православна Церква духовно опікує православних воїнів, тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі, опікується хворими, самотніми, проводить місіонерську діяльність.
Ведена Духом Святим під омофором Його Блаженства Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, вона гідно звершує заповідану їй Самим Господом нашим Іісусом Христом місію — веде український народ до спасіння.