В с.Жигалівка Калинівського району Вінницької області відзначили 200-річчя від дня побудови храму "Святої Параскеви".
Про це кореспонденту УНІАН повідомили в головному управлінні з питань внутрішньої політики у справах засобів масової інформації та зв`язків з громадськістю Вінницької ОДА.
За повідомленням, унікальна споруда церкви була побудована завдяки прихожанам у 1809 році і посвячена іменем святої мучениці Параскеви-П’ятниці.
У книзі відомого священика, краєзнавця, дослідника Поділля початку минулого століття Юхима Сіцінського "Приходы и церкви Подольской епархии" зазначено історичні відомості про церкву в Жигалівці, що підтверджують її 200-літню історію.
Спеціально до свят родина підприємця Анатолія Майданюка підготувала фотостенд з історії храму. На давніх фотографіях зображено храм у різні часи.
Під час святкування настоятелі храмів з Калинівки, Сальника, Гущинець відправили службу, яка супроводжувалася співом хористів з Вінниці.
Благочинний Калинівського району протоієрей Володимир Розман вручив грамоти за підписом архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симона.
Храм пережив різні часи – його закривали до війни, він відновлював свою роботу у війну і післявоєнний час, потім з кінця п’ятдесятих років минулого століття протягом трьох десятиліть не діяв.
Нині храм відновлено, частина його розписана, чимало робіт ще доводиться зробити.