10 листопада до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври було доставлено частку чесних мощей святителя Димитрія, митрополита Ростовського (1651-1709 рр.), 300-річчя від дня преставлення якого Православна Церква відзначає цього дня.

Як повідомляє «Православіє в Україні»,визначну православну святиню до монастиря привіз протоієрей Володимир Хвост - настоятель Свято-Архангело-Михайлівського храму села Полонки Чернігівської області, в якому десниця святителя зберігається постійно.

На території Ближніх печер Лаври ковчег із часткою мощей урочисто зустрічали намісник обителі архієпископ Вишгородський Павел, братія монастиря та численна боголюбива паства. Біля раки з мощами був відслужений молебен.

Відео дня

«Святитель прийшов до свого народу, до своєї Лаври, де подвизався, служив і молився, а пізніше прославив тих, кого ми ублажаємо й кому молимося. Дякуватимемо Богові за Його велику милість, а також святителю Димитрію, що він прибув до нас і тією рукою, якою писав Житія Святих, нині він благословляє і преподає нам зцілення душі та тіла», - зазначив владика Павел.

Насамкінець святиню перенесли до Хрестовоздвиженського храму, де вона буде доступна для поклоніння до 13 листопада включно.

Святителя Димитрія називають Ростовським за давньоруським містом Ростовом Великим, що в нинішній Ярославській області Росії. У Ростові Великому святитель Димитрій протягом восьми років, до самої кончини, посідав архієрейську кафедру в сані митрополита. Тут прославилися чудесами і мирно спочивають святі мощі великого мужа.

Однак попередні півстоліття, з моменту народження, угодник Божий провів у рідній Україні - духовній спадкоємиці Півдня древньої Русі. Багато храмів і монастирів України пам`ятають тепло рук і голос молитов святого Димитрія - хлопчика, студента, ченця, ієродиякона, ієромонаха, ігумена та архімандрита. Чимало тут і церковних престолів, освячених на честь святителя-земляка. Сьогодні місця, пов`язані з ім`ям свт. Димитрія в Україні, є цілим сузір`ям православних святинь на просторах Середнього Подніпров`я і Чернігово-Сіверщини.