Десниця Святителя Димитрія митрополита Ростовського, 300-річчя від дня смерті якого відзначають православні, понад 70 років зберігалася у приватній квартирі у Чернігові. Про це повідомляє Інтернет-видання "Чернігівський монітор".

Рятуючи реліквію від більшовиків у 1924 році, священики віддали її на зберігання благочестивій сім`ї ФЛЬОРОВИХ, глава якої заснував Чернігівський педуніверситет. Як розповіла 62-річна Віра ФЛЬОРОВА, мощі святого лежали у звичайній дерев`яній скриньці на полиці, разом з іконами. Поряд горіла лампада і свічки. У сім`ї завжди здійснювали ранкову та вечірню молитви, дотримувалися посту, навіть коли хворіли. "Хіба може бути по-іншому в сім`ї, де зберігається така реліквія?", - переконана вона. Про те, що в цій родині знаходиться святиня, знали лише близькі родичі і декілька священиків, зокрема преподобний ЛАВРЕНТІЙ Чернігівській (у 1993 році його прославили у лику святих).

Представники родини завжди з повагою ставилися до реліквії, оберігали її. За словами В.ФЛЬОРОВОЇ, особливо тривожно було у 60-ті роки ХХ століття. Після проголошення незалежності України з`явилася думка передати святиню православній церкві.

Відео дня

Однак за наказом преподобного ЛАВРЕНТІЯ вона не поспішала, чекала особливого знаку. У 1997 році жінка у кафедральному Троїцькому соборі зустріла отця Володимира, священика храму з с. Полонки і за велінням серця, розповіла йому про все.

З того часу десниця Димитрія Ростовського зберігається у сільському храмі ХVІІ століття на Чернігівщині. За словами очевидців, у селі постійно відбувається зцілення різних хвороб.