У Луцьку постане Музей Хрестовоздвиженського братства. Як повідомили в прес-службі Луцької мерії, в міську раду надійшло звернення Волинського крайового братства святого апостола Андрія Первозванного (Луцького Хрестовоздвиженського братства), в якому представники цієї громадської організації закликають усіх свідомих лучан долучитися до збору коштів задля створення у старовинному братському будинку на вулиці Йова Кондзелевича, 5 музею історії Братства. Звернення було ухвалено на загальних зборах Братства.

У ньому, зокрема, йдеться: „Позаторік ми відзначили 390-літній ювілей Луцького Хрестовоздвиженського братства, яке в 1990 році відродилось у теперішній назві. Нинішнє Братство є правонаступником і продовжувачем справ свого попередника...

Майже чотири віки – немало навіть для історії. За той час Братство немало зробило для духовного, культурного розвою Волині, переживало розквіт і занепад, але знов і знов відроджувалось. Згадаймо лише суворі реалії пори, украй важкої для українського православ`я, мови, культури, традицій, власне, й існування титульної нації. Братство й стало єдиною легальною формою боротьби проти духовного й національного поневолення, за збереження і зміцнення православ`я. Чого варт один героїчний подвиг братчика, поета і громадянина Данила Братковського, який прийняв мученицьку смерть від ката за нашу віру і незалежність України!

Відео дня

Членами Братства були українська шляхта, простолюдини. Ті, хто не зрадив віри, передові освічені люди. В різний час це – майбутній гетьман Іван Виговський, відомий світові іконописець Йов Кондзелевич, Лаврентій Древинський, фундатор лікар грек дон Музеллі, Галшка Гулевичівна, Данило Братковський, Модест Левицький, Іван Власовський, митрополити Петро Могила, Іларіон, мати І.Мазепи, батько Л.Українки, державні, громадські, релігійні діячі, військові, юристи...

Історія Братства – це, власне, не лише його, а й історія Луцька, Волині, навіть більше. Вона багата й цікава і її треба зафіксувати, вивчити, зберегти, що й робить нинішнє Братство...”

Відтак, за зібрані кошти Братство планує створити братський некрополь і музей Братства, здійснити належне перезахоронення праху перших братчиків. Після відкриття музею і некрополя це буде єдиний Братський Хрестовоздвиженський музейний комплекс.