За підтримки Благодійної організації «Фонд Київський Єрусалим», від храму на честь прп Федора Освяченого з 28 жовтня по 1 листопада відбулася незвичайна дайверська експедиція, метою якої було поклоніння ймовірному місцю мученицької кончини св. Климента Римського, повідомляє «Православіє в Україні».
Цим місцем, на думку істориків та археологів, є Козача затока, що під Херсонесом, у Севастополі.
У 101 році Климент Римський, третій (після ап. Петра) єпископа Риму, засланий для добування мармуру у каменоломнях до Херсонесу, був прив`язаний до якоря та втоплений у морі. Згідно «Житія», під час страти учні св. Климента разом з іншими християнами стояли неподалік і побивалися через смерть свого наставника. Їм було також прикро, що не мали можливості доторкнутися до його мощей. Невдовзі Господь явив чудо: море відступило і християни отримали можливість підійти безпосередньо до святих мощей і таким чином прославити подвиг св. Климента. Так відбувалося кожного року 30 січня (за церковним календарем).
У 861 році св. братами Кирилом та Мефодієм мощі були підняті з води. Частина з них була покладена на острові у вже згаданій Козачій затоці, у храмі, що нагадував про подію обрітення св. мощей. Інша частина св. мощей була доставлена святими братами до Риму, де їх поклали у храмі, зведеному на честь священномученика Климента.
Саме з метою прославлення мученицького подвигу св. Климента, який одним з перших приніс на нашу землю Євангельську звістку, у п`ятницю 30 жовтня було звершено занурення у Козачій затоці. Перед самим зануренням, на березі затоки був звершений молебень перед іконою священномученика Климента. А вже на дні затоки підводними паломниками було прочитано тропар та заспіване величання священномученику. Наприкінці був звершений під водою хресний хід навколо острівця, який нагадує собою про мученицьку смерть св. Климента. Згідно церковного передання, саме на цьому місці стояла нерукотворна церква, збудована самими ангелами.
Окрім поклоніння мученицькому подвигу св. Климента, метою цього незвичного підводного паломництва було отримати благословення на відродження у Києві храму на честь священномученика Климента, який був приділом Федорівського храму (зруйнований у 1935 році) а також отримати благословення на створення при цьому храмі Православного дайверського клубу на честь однойменного святого.
До речі, у 2011 році Православна Церква буде святкувати ювілей - 1910 років з дня мученицької кончини св. Климента та 1150 років з дня обрітення свв. Кирилом та Мефодієм його святих мощей.