9 листопада - традиційне свято учнів, студентів, викладачів духовних шкіл, а також усіх, чиє життя тим чи іншим чином пов`язане з «літописанням»: чи то подій сучасності, чи минувшини, аналізу явищ сьогодення чи вивчення історичних постатей та епох.

Як повідомляє сайт УПЦ, професійне свято відзначають сьогодні православні газетярі, журналісти, редактори, видавці, а також дослідники, історики та інші послідовники преподобного літописця - Нестора Печерського, мощі якого спочивають у Ближніх печерах.

У Київських духовних школах - це Актовий день. Проте традиційне богослужіння в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври не було багатолюдним - через оголошений у країні карантин усі навчальні заклади на три тижні припинили свою роботу, і КДАіС у тому числі. І хоча всі урочистості з нагоди Актового дня перенесено, та молитовно вшанувати свого небесного покровителя, привітати один одного зі святом свого навчального закладу цього дня зібралися в храмі студенти та викладачі Київської духовної академії та семінарії.

Відео дня

Богослужіння очолив ректор Київських духовних шкіл, вікарій Київської Митрополії архієпископ Бориспільський Антоній у співслужінні єпископа Васильківського Пантелеімона.

Під склепінням Трапезного храму лунали піснеспіви та славослів`я преподобному Нестору, слова молитви за всіх, хто в «святій обителі цій» навчає та навчається, слова проповіді та настанови для майбутніх священнослужителів...