Група представників духовенства та мирян Рівненської єпархії, яких, згідно з рішенням синоду Української Православної Церкви Київського патріархату виведено зі складу цієї церкви «за наклепницьку діяльність у єпархії», протестують проти перешкод щодо поширення створеної ними нової православної газети «Православне діло».

Як передає кореспондент УНІАН, розповсюдження цієї газети, за свідченням членів її редакції, наштовхнулося на спротив з боку служителів рівненських православних храмів та семінаристів місцевої семінарії УПЦ КП, які з допомогою міліції намагалися перешкодити поширенню «Православного діла» поблизу соборів. Про це повідомили місцевим ЗМІ активісти благодійної місії «Православне діло».

У повідомленні для ЗМІ говориться: «У зв’язку з протиправними діями служителів храмів та семінаристів редактор газети «Православне діло» Володимир Торбiч звернувся із заявою до начальника УМВС України в Рівненській області Ярослава Голомші. Редактор просить міліцію з’ясувати на якій підставі служителі храмів та семінаристи порушували громадський порядок і вчиняли хуліганські дії. Також редактор просить з’ясувати роль міліціонерів у цих діях та винести попередження настоятелям Свято-Покровського та Свято-Воскресенського соборів УПЦ КП, ректору Духовної семінарії Олексію Мензатюку, керівнику Рівненської єпархії митрополиту Євсевію щодо неприпустимості таких дій, хуліганства, тиску їхніми підлеглими, з метою протиправно перешкодити розповсюдженню газети «Православне діло».

Відео дня

За повідомленням прес-центру УПЦ КП, на підставі рішень Єпархіальної ради та відповідного звернення митрополита Рівненського та Острозько Євсевія, враховуючи нерозкаянність учасників згаданої групи та продовження ними «антицерковної діяльності», 21 жовтня 2009 р. Синод ухвалив виключити священика Юрія Велігурського, диякона Віталія Поровчука та мирян Богдана Лимаря, Тараса Рябчевського і Сергія Одарченка зі складу УПЦ Київського Патріархату.

Саме представники цієї групи ініціювали оприлюднення фактів корупції та хабарництва, які, на їх погляд, мали місце у Рівненській єпархії, про що повідомляли деякі українські ЗМІ, зокрема, телеканал «1+1». Однак загальні збори духовенства та мирян Рівненської єпархії, які було проведено під головуванням митрополита Євсевія, не виявили цих порушень. Після цього ініціатори їх викриття почали збирати підписи під зверненням мирян до патріарха Філарета з проханням втрутитися у розгляд конфліктної ситуації.

Один з ініціаторів цих викриттів та автор нової газети «Православне діло» диякон Віталій Поровчук вважає, що цю ситуацію повинен був розглянути церковний суд, якого однак не було. Він важає, що цим самим було порушено церковний принцип соборноправства.