У кафедральному храмі Чернігівщині – Свято-Троїцькому соборі Чернігова відбувся чин канонізації архієпископа Філарета (ГУМІЛЕВСЬКОГО).

Як повідомляє кореспондент УНІАН, урочистий обряд прославлення у лику святих Філарета здійснили митрополит Київський і всієї України Володимир, єпископ Чернігівський та Новгород-Сіверський Амвросій. До Чернігова також прибули численні паломники із різних міст України, Росії і Білорусі. Богослужіння відвідали близько 5 тисяч православних.

Після святкової літургії мощі святого були відкриті у храмі для поклоніння. Відтепер вони постійно перебуватимуть у Троїцькому соборі.

Відео дня

Довідка УНІАН. Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Філарет (ГУМІЛЕВСЬКИЙ) (1805 – 1866) зробив значний внесок у розбудову православної церкви. Період служіння преосвященного Філарета – з 1858 до 1866 року – у сані архієпископа є "золотим періодом" для Чернігівської єпархії. За його правління тут спорудили новий корпус Чернігівської духовної семінарії, перебудували семінарський храм, створили бібліотеку. Окрім того, відремонтували майже всі храми й монастирі Чернігова.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Філарет був видатним богословом та істориком Церкви, одним із найосвіченіших архієреїв XIX століття. Він – автор 160 різноманітних творів. Владика також жертвував значні кошти на благодійність, допомагав нужденним, сприяв розвитку освіти. Зокрема, його зусиллями на Чернігівщині було відкрито майже 850 церковнопарафіяльних шкіл, яких до цього було лише 20.

Помер архієпископ Філарет (Гумілевський) від холери. Влітку 1866 року Чернігівська губернія була охоплена епідемією цієї хвороби. Перед поїздкою архієпископа попереджали про небезпеку, та він вважав за свій обов`язок підтримати людей.