21 жовтня у Києві під головуванням Святійшого Патріарха Філарета відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Як повідомляє прес-центр Київської патріархії, Священний Синод прийняв кілька важливих кадрових рішень.

Зокрема, на пропозицію Предстоятеля Синод ухвалив виділити зі складу Київської єпархії окрему Переяслав-Хмельницьку єпархію, до якої включено лівобережні райони Київської області. Керуючим єпархією призначений митрополит Переяслав-Хмельницький і Бориспільський Димитрій, який також обраний постійним членом Священного Синоду. Останнє рішення має бути затверджене Архієрейським Собором.

Відео дня

Керуючому справами Київської патріархії, наміснику Свято-Михайлівського Видубицького монастиря столиці архімандриту Епіфанію (Думенку) визначено бути єпископом Вишгородським, вікарієм Київської єпархії.

Єпископ Луганський і Старобільський Всеволод призначений єпископом Славянським, вікарієм Донецької єпархії. На Луганську кафедру Синод обрав ієромонаха Тихона (Петранюка), насельника Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря м. Києва.

На прохання митрополита Дніпропетровського і Криворізького Адріана та враховуючи те, що владика є також керуючим Богородською єпархією в Російській Федерації, Священний Синод прийняв рішення утворити окрему Криворізьку єпархію, виділивши її зі складу Дніпропетровської. Митрополиту Адріану визначено бути керуючим Криворізькою єпархією з титулом «Криворізький і Нікопольський». Єпископом Дніпропетровським і Павлоградським обраний насельник Свято-Михайлівського Видубицького монастиря столиці ієромонах Симеон (Зінкевич).

Священний Синод заслухав доповідь митрополита Переяслав-Хмельницького Димитрія, голови робочої групи, на яку покладено відповідальність за підготовку діалогу з Українською Православною Церквою (Московського Патріархату), про діяльність робочої групи. Синод схвально оцінив роботу групи та благословив продовжувати розпочату підготовку до діалогу з УПЦ (МП), а прийняття належних рішень координувати з робочою групою від УПЦ (МП) через робочу групу УПЦ Київського Патріархату. За дорученням Синоду Святійший Патріарх Філарет звернеться з приводу початку підготовки до діалогу до всеукраїнської пастви та братів і сестер з УПЦ (МП).

Синод заслухав доповідь митрополита Рівненського і Острозького Євсевія про наклепницьку діяльність у єпархії групи духовенства і мирян на чолі із забороненим у священнослужінні Юрієм Велігурським. На підставі рішень Єпархіальної ради та відповідного звернення митрополита Євсевія і духовенства Рівненської єпархії, враховуючи нерозкаянність учасників згаданої групи та продовження ними антицерковної діяльності, Синод ухвалив виключити священика Ю. Велігурського, диякона В.Поровчука та мирян Б.Лимаря, Т.Рябчевського і С.Одарченка зі складу УПЦ Київського патріархату.

Синод заслухав пояснення єпископа Коломийського і Косівського Іоанна щодо його перебування у повному облаченні на літургії, яка звершувалася єпископом Греко-Католицької Церкви. Єпископ Іоанн визнав, що він вчинив неправильно. Більш докладно розгляд цього питання буде висвітлений в окремому інформаційному повідомленні.

Також Синод благословив місцеве шанування в Херсонській єпархії блаженної Домнікії Таврійської.

Журнали засідання Священного Синоду будуть опубліковані згодом. http://www.cerkva.info/2009/10/21/synod.html