20 жовтня, під час перебування в Одеській єпархії, Предстоятель Української Православної Церкви відвідав місто Балту, де в Свято-Успенському соборі здійснив Божественну літургію та чин причислення до лику святих праведного Феодосія Балтського († 9 березня 1845 р.).

Як повідомляє сайт УПЦ, Блаженнішому Владиці співслужили: митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, архієпископи: Тульчинський і Брацлавський Іонафан, Рівненський і Острозький Варфоломій, Херсонський і Таврійський Іоанн, схієпископ Аліпій; єпископи: Хинківський Петро (вікарій Кишинівської Мітрополії), Білгород-Дністровський Олексій (вікарій Одеської єпархії), Переяслав-Хмельницький Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), а також священики єпархії.

По богослужінню, після Малого входу, було відправлено останню заупокійну літію за спочилим праведником.

Відео дня

Потім митрополит Агафангел оголосив рішення Священного Синоду УПЦ від 18 квітня 2008 року про причислення до лику святих праведного Феодосія Балтського.

Архієпископ Іонафан зачитав житіє цього подвижника благочестя, а потім під спів тропаря та величання новопрославленому святому Блаженніший Митрополит Володимир приклався до раки з чесними мощами праведного Феодосія. Те ж саме зробили й присутні в храмі ієрархи, священнослужителі та миряни.

У пам’ять про подію Предстоятелю Української Православної Церкви було подаровано ікону угодника Божого з часткою його чесних мощів.