Розпочинається всеукраїнська Хресна хода з найшановнішою святинею православного світу - Почаївською іконою Божої Матері.

Як повідомили УНІАН в Синодальному інформаційно-просвітницькому відділі Української православної церкви, Хресна хода відбудеться в рамках урочистостей з нагоди 450-річчя перенесення Почаївської ікони Божої Матері на Волинь.

Першою чудотворну ікону зустрічатиме Біла Церква. Тут святиня пробуде до 16 жовтня включно. 17 жовтня вклонитися святині можна буде в Уманській єпархії. Далі - 19 жовтня - в Черкаській єпархії; 21 жовтня – у Кіровоградській єпархії; 25 жовтня – в Кременчуцькій єпархії; 27 жовтня – у Полтавській єпархії, 29 жовтня – в Ніжинській єпархії, 1 листопада – в Чернігівській єпархії.

Відео дня

В кожному місті святиня виставлятиметься для поклоніння в місцевих кафедральних соборах. 3 листопада ікону буде перевезено до Москви, де вона перебуватиме до 15 листопада включно. Після повернення Почаївської ікони в Україну, буде продовжено Хресну ходу іншими єпархіями УПЦ.

Як повідомляв УНІАН, з 22 вересня по 11 жовтня чудотворний образ Почаївської ікони Божої Матері перебував у Канаді. Святиня побувала у Монреалі, Торонто, Оттаві, Ванкувері, Едмонтоні, Калгарі, Ріджайну і у Вінніпезі. В Канаді Почаївській іконі Божої Матері вклонилися 35 тис. вірян. Вклонитися шанованій українській святині приходили також українські греко-католицькі та римо-католицькі єпископи, священнослужителі, черниці та миряни.

12 жовтня православна святиня повернулася в Україну й пробула в Києво-Печерській Лаврі до 14 жовтня.

Довідка УНІАН. Чудотворна Почаївська ікона Божої Матері - одна з найбільш шанованих православною церквою. Зберігається в Почаївській лаврі (м. Почаїв Кременецького району Тернопільської області).

Ікона написана масляними фарбами у візантійському стилі на дошці з липи. Вона зображає Матір Божу до пояса з Богодитям на правій руці. Також на іконі зображені святі: пророк Ілля, мученик Мина, першомученик Стефан, преподобний Авраамій. Знизу - святі жінки: Параскева, Катерина, Ірина-діва.

Згідно з переказом, оригінал ікони ніколи не повинен залишати межі обителі. У поїздках і хресних ходах за межами Почаївської лаври бере участь чудотворна копія ікони, яка датується тим же часом, що й оригінал.

У 1597 році монастирю ікону подарувала багата вдова Ганна Гойська, котра володіла Почаєвом у другій половині XVI століття. Свого часу на знак подяки за сердечний прийом цю ікону Ганні подарував грецький митрополит Неофіт. Г.Гойська просила Пречисту про зцілення сліпого від народження брата Пилипа. Й сталося диво - він прозрів. Після такого дива Г.Гойська з хресним ходом перенесла її на Почаївську гору для загального поклоніння й щедро наділила монастир землями.

У 1866 році для чудотворної ікони була виготовлена риза із золота. Для прикрас використане коштовне каміння.