У Тернополі відбувся хресний хід та молебень за Помісну українську православну церкву та українську державу. Ініціатором хресного ходу та молебню виступила Українська православна церква Київського патріархату. Хресний хід пройшов вулицями міста до Театрального майдану, де архієпископ Тернопільський і Кременецький ІОВ, єпископ Тернопільський і Бучацький НЕСТОР та єпископ Тернопільський і Теребовлянський ПАВЛО відслужили молебень. Участь у ньому взяло близько 200 священиків і понад 3 тис осіб – представники громадськості, влади міста та області.
Виступаючи під час заходу, голова облдержадміністрації Юрій ЧИЖМАРЬ, голова облради Олексій КАЙДА та міський голова Роман Заставний наголошували на значимості створення єдиної української церкви для розбудови державності. Ю. ЧИЖМАРЬ зокрема висловив переконання, що “країна, яка має незалежність, рано чи пізно прийде до своєї помісної церкви”. При цьому він відзначив необхідність піднесення Української греко-католицької церкви до статусу Патріархату та наголосив на потребі поглиблення міжконфесійного діалогу.
У свою чергу настоятель Свято-Трїцького духовного центру УПЦ КП протоієрей Анатолій ЗІНКЕВИЧ у своєму виступі зауважив, що попри запрошення у ході не взяли участь священнослужителі УГКЦ та УПЦ МП. “Їх немає, а варто переходити від слова до діла і таки робити кроки назустріч об’єднанню. Особливо важливо робити ці кроки для єдності церкви і держави саме сьогодні”, – сказав о. А. ЗІНКЕВИЧ.
Після молебню його учасники прийняли звернення до Президента України Віктора ЮЩЕНКА, голови Верховної Ради Володимира ЛИТВИНА, прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО, до Вселенського Патріарха ВАРФОЛОМІЯ, митрополита УПЦ МП Володимира САБОДАНА, Московського Патріарха КИРИЛА щодо підтримки та сприяння створення в Україні єдиної помісної церкви.