У Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру сьогодні прибула Почаївська ікона Божої Матері.


Велика православна святиня повернулася в Україну з поїздки по Канаді, де перебувала з 22 вересня по 11 жовтня, згідно з планом заходів, пов`язаних зі святкуванням 450-річчя принесення Почаївської чудотворної ікони Божої Матері на Волинь.
Як повідомили УНІАН у прес-офісі Української православної церкви, чудотворний образ пробуде в Лаврі до свята Покрови Божої Матері - 14 жовтня.
До Почаївської святині віруючі можуть прикластися в Хрестовоздвиженському храмі з 7.00 до 23.00 до 14 жовтня включно. Щодня о 13.00 перед іконою здійснюватиметься читання акафісту.
З 15 жовтня Почаївський образ Богородиці відвідає єпархії УПЦ у рамках Всеукраїнської хресної ходи.
Як повідомляв УНІАН, 5 серпня у Свято-Успенській Почаївській Лаврі проходили урочистості з нагоди 450-річчя принесення Почаївської ікони Божої Матері на Волинь.
Довідка УНІАН. Чудотворна Почаївська ікона Божої Матері - одна з найбільш шанованих православною церквою. Зберігається в Почаївській лаврі (м. Почаїв Кременецького району Тернопільської області).
Ікона написана масляними фарбами у візантійському стилі на дошці з липи. Вона зображає Матір Божу до пояса з Богодитям на правій руці. Також на іконі зображені святі: пророк Ілля, мученик Мина, першомученик Стефан, преподобний Авраамій. Знизу - святі жінки: Параскева, Катерина, Ірина-діва.
Згідно з переказом, оригінал ікони ніколи не повинен залишати межі обителі. У поїздках і хресних ходах за межами Почаївської лаври бере участь чудотворна копія ікони, яка датується тим же часом, що й оригінал.
У 1597 році монастирю ікону подарувала багата вдова Ганна Гойська, котра володіла Почаєвом у другій половині XVI століття. Свого часу на знак подяки за сердечний прийом цю ікону Ганні подарував грецький митрополит Неофіт. Г.Гойська просила Пречисту про зцілення сліпого від народження брата Пилипа. Й сталося диво - він прозрів. Після такого дива Г.Гойська з хресним ходом перенесла її на Почаївську гору для загального поклоніння й щедро наділила монастир землями.
У 1866 році для чудотворної ікони була виготовлена риза із золота. Для прикрас використане коштовне каміння.