Лемешівський чоловічий монастир в селі Лемешівки Калинівського району Вінницької області відзначив 10-річчя свого заснування.
Про це кореспонденту УНІАН повідомили у прес-службі Вінницької єпархії Української Православної Церкви.
За повідомленням, 9 жовтня, в день пам’яті святого Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон відправив Божественну літургію у Свято-Іоанно-Богословському чоловічому монастирі.
Владика подякував братії за те, що їхніми трудами з благословення покійного митрополита Макарія, на подільській землі з’явилася така духовна перлина.

«Я радий, що мені випала честь очолити службу в день першого невеличкого ювілею монастиря і бути разом з владикою Пантелеімоном вписаним в його історію», - сказав архієрей.
Цього святкового дня архієпископ Симеон нагородив братію монастиря своїми благословенними грамотами. Настоятель обителі архімандрит Феодосій (ШКЛЯРУК) був удостоєний нагородження орденом Преподобного Нестора Літописця І ступеня, а монастирський економ архідиякон Марк (Барановський) отримав з рук владики медаль на честь Преподобних Антонія і Феодосія Печерських.
Довідка УНІАН. У 1999 році архімандрит Феодосій (Шклярук) з кількома своїми помічниками відправив першу літургію у колишньому панському будинку, який згодом був переобладнаний у Іоанно-Богословський храм. Під час робіт по облаштуванню храму, коли міняли дерев’яні лутки для дверей, за однією з них, у стіні, були знайдені дві згорнуті у сувої ікони, написані на холсті. Отець Феодосій сприйняв це як знак Божого благословення і ще з більшою ревністю почав будувати монастир.
Головною справою була організація молитовного життя у молодій обителі. Одними з перших прийшли нинішній благочинний ігумен Ілія (СІКАЛЬСЬКИЙ) і найближчий помічник настоятеля економ архідиякон Марк (БАРАНОВСЬКИЙ). З їхньою допомогою і трудами 12 монахів був відремонтований храм, зведені монастирські стіни і башти. Над брамою влаштований ще один храм. Зведений новий великий братський корпус, кухня, господарські приміщення, проведені газ та вода.
Монастир має невеличкі скити у с. Лемешівка, створені у пожертвуваних обителі будинків. У одному зі скитів влаштовано притулок для літніх людей.