На Тернопільщині у Борщові патріарх Української Православної Церкви Київського патріархату ФІЛАРЕТ освятив іконостас та настінні розписи новозбудованого храму на честь ікони Борщівської Богородиці. Як повідомили кореспонденту УНІАН в прес-службі облдержадміністарції, участь в богослужінні, яке учора відправив предстоятель УПЦ КП у співслужінні архієреїв та священиків, взяли прихожани храму, керівництво району та області. Після літургії патріарх ФІЛАРЕТ нагордив церковними відзнаками меценатів, які долучилися до побудови храму.
Згодом відбулася зустріч предстоятеля УПЦ КП та голови облдержадміністрації Юрія ЧИЖМАРЯ. На ній було обговорено ряд питань міжцерковного діалогу. Як повідомляє прес-служба ТОДА, патерах ФІЛАРЕТ зокрема подякував голові облдержадміністрації за розуміння та взаємодію з керівниками єпархіальних управлінь УПЦ КП, які діють на території області та поблагословив керівництво Тернопільщини на подальшу працю.
***Ікону Борівської Богородиці вишила місцева художниця Дарія ГУЛЯК-ГАЛУТЯК. Від’їжджаючи до Америки в еміграцію, щоб передати свою любов до Борщівщини, художниця вишила ікону, на якій Богородицю “одягнула” в унікальну борщівську чорну сорочку. Написання цієї ікони Д. ГУЛЯК-ГАЛУТЯК приурочила до 1000-ліття хрещення України-Руси. Згодом копію цієї вишитої ікони намалював художник із села Верхняківців, що на Борщівщині, Микола ПАПІРНИК і передав її в найдавніший борщівський храм –церкву Успіння пресвятої Діви Марії. Відтоді ікона Богородиці стала візитною карткою Борщова.