Православна церква прославить у лику святих архієпископа чернігівського Філарета (Дмитра Гумілевського). Про це УНІАН повідомив архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський АМВРОСІЙ.

25 жовтня відбудеться архіпастирський візит Блаженнішого Митрополита Володимира до Чернігівської єпархії, де він очолить чин канонізації архієпископа Філарета (Гумілевського).

"У лику святих буде прославлений ще один відомий чернігівський діяч – архієпископ Філарет, мощі якого зберігаються у Троїцькому соборі у Чернігові", - сказав він.
За словами АМВРОСІЯ, за деякий час мощі будуть відкриті для поклоніння.
На переконання архієпископа АМВРОСІЯ, Чернігівщина – це свята земля, багата пам`ятками старовини, а головне – тут зберігся дух православ`я, який підтримували і відомі церковні діячі.
Довідка УНІАН
Чернігівський архієпископ Філарет (1802-1866) – один із найпомітніших і водночас найосвіченіших архієреїв XIX століття, доктор богослов`я. Сучасні історики називають його ученим на єпископській кафедрі. Вихованець Тамбовської духовної семінарії та Московської духовної академії, він все життя присвятив науці. Розквіт наукової творчості владики Філарета відбувся саме під час служіння на архієрейських кафедрах у Харкові та Чернігові. Автор наукових праць "История русской церкви" (1847), "Историко-статистическое описание Харьковской єпархии" (1854 – 1859), "Историко-статистическое описание Черниговской єпархии" (1873),
У Чернігові пройшли останні сім років життя владики Філарета. Його слушно називають визначним Чернігівським архієреєм поряд із Лазарем Барановичем та Іоанном Максимовичем. Він доклав чимало зусиль для облаштування та ремонту церков і монастирських комплексів, спорудження нових храмів. Сприяв відкриттю недільних шкіл у регіоні. У 1866 році у Чернігові за його ініціативи було відкрито жіноче єпархіальне училище, яке на початку XX ст. називали Філаретівським.
З ініціативи архієпископа Філарета у 60-х роках ХІХ століття було засновано періодичне видання "Черниговские епархиальные известия", які на сьогодні є цінним історичним джерелом. Адже у першій – офіційній частині видання – друкувалися урядові та синодальні накази, розпорядження та інша офіційна інформація. Неофіційна частина часопису призначалася для висвітлення минулого і сучасного життя краю.
Помер архієпископ Філарет у 1866 році під час епідемії холери. Був похований під вівтарем Троїцького собору у Чернігові.

Відео дня