Православні 3 жовтня відзначають день пам`яті святих князя Михайла Чернігівського та його боярина Федора.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Чернігівської єпархії, цього дня святих обов`язково згадують у чернігівських храмах. Насамперед, у церкві Михайла і Федора, що розташована над Стрижнем, на місці колишньої садиби гетьмана Павла Полуботка. "Православна церква вшановує чернігівських святих двічі на рік: 3 жовтня, коли відзначається день пам`яті святих князя Михайла та боярина Федора, і 14 лютого – день перенесення мощів із Чернігова до Москви", - уточнив представник прес-служби єпархії.
До дня святих у чернігівських ЗМІ вкотре обговорюється питання про спорудження пам`ятника Михайлу і Федору. Зокрема, чернігівський історик та археолог Володимир КОВАЛЕНКО повідомив, що встановлення пам`ятника князю і боярину передбачено генеральним планом розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній". Ще раніше проводився конкурс щодо пам`ятника, за словами В.КОВАЛЕНКА, переможцем став проект художника та скульптора Анатолія ГАЙДАМАКИ, хоча більш реальним для втілення, на думку історика, є проект Геннадія ЄРШОВА. "Усе залежить від бажання та волі влади, а відлити пам`ятник святим Михайлу та Федору можна упродовж двох тижнів", - сказав В.КОВАЛЕНКО.
Довідка УНАН: Чернігівський князь Михайло Всеволодович був страчений у 1246 році разом із своїм боярином Федором в Орді за наказом хана Батия. Русичі не відреклися своєї віри та відмовилися виконати язичницькі обряди, тому мученицькі були страчені.
Християнський подвиг князя та його боярина увічнено у "Сказанні про вбивство в Орді князя Михайла та боярина його Федора", що з`явилося за кілька десятиліть по їхній смерті. У давньоруський час князь Михайло Чернігівський та боярин Федір були дуже шанованими святими, оскільки їхній подвиг уособлював незламність Русі, давав надію на позбавлення від монголо-татарського поневолення.
Власне церковне вшанування мучеників було встановлено, де жила донька князя Михайла княгиня Марія. Вона і збудувала перший храм на честь святого Михайла Чернігівського. У ХVІ столітті за царя Івана Грозного мощі святих були перенесені до Москви та покладені у церкві в ім`я Чернігівських Чудотворців, що знаходилася у Кремлі. За наказом Катерини ІІ мощі святих перенесли до Архангельського собору, де вони перебувають і нині.