9 вересня 2009 року Священний Синод Української Православної Церкви створив робочу групу для підготовки діалогу з представниками УПЦ-КП (журнал № 45). 2 жовтня 2009 року з благословення Блаженішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України ця робоча група провела зустріч з представниками УПЦ КП. Зустріч відбулася у приміщенні Київської Митрополії Української Православної Церкви на території Києво-Печерської Лаври.
Ця зустріч була не першим офіційним контактом між нашою Церквою та представниками УПЦ КП. Ще 15 грудня 2007 року Блаженіший Митрополит Володимир у своїй резиденції приймав представників УПК КП, які тоді передали Його Блаженству «Звернення Священного Синоду та єпископату УПЦ КП до архієреїв, духовенства та вірних Української Православної Церкви (в складі Московського Патріархату)». 16 липня 2008 року Священний Синод Української Православної Церкви оприлюднив відповідь на це звернення, у якій було зазначено: «Усвідомлюючи необхідність якнайшвидшого подолання церковних розділень в Україні, Українська Православна Церква готова до конструктивного діалогу та співпраці з усіма зацікавленими сторонами, включно з представниками тих релігійних груп, які сьогодні не мають єдності зі вселенським Православ’ям».
Ініціативи Української Православної Церкви, спрямовані на подолання церковних розділень в Україні, підтримав Архієрейський Собор Руської Православної Церкви, що працював 24-29 червня 2008 року. У своєму визначенні «Про єдність Церкви» Собор «схвалив зусилля, уживані Українською Православною Церквою для подолання розколу за допомогою діалогу з тими, хто відпав від спілкування з нею». Також і Святіший Патріарх Кирил під час свого візиту до України 2009 року неодноразово підкреслював необхідність пошуку шляхів подолання церковних розділень шляхом діалогу.
Під час зустрічі 2 жовтня 2009 року відбувся обмін думками з приводу того, на яких засадах має будуватися діалог між нашою Церквою та представниками УПЦ КП. Дискусія, що відбулася, відбита у складеному протоколі, який наша робоча група представить на розгляд Священного Синоду. Окремо слід наголосити, що проведена зустріч не означає початку офіційного діалогу з УПЦ КП, а є лише першим кроком на шляху його підготовки.
Метою майбутнього діалогу з представниками УПЦ КП є подолання трагічного церковного розділення, що існує в Україні. Розділення — це болюча рана, яку треба лікувати. Існуюче розділення наносить чималу шкоду православній місії в сучасній Україні та сприяє розповсюдженню серед її населення новітніх релігійних рухів деструктивного характеру. Сьогодні в українському суспільстві існує попит на об’єднавчі ідеї. Тому Українська Православна Церква намагається дати важливий імпульс і суспільним об’єднавчим процесам.
Засадний принцип майбутнього діалогу був чітко зазначений 16 липня 2008 року у відповіді Священного Синоду Української Православної Церкви на «Звернення Священного Синоду та єпископату УПЦ КП»: «Щоби такий діалог був конструктивним та міг привести до бажаного результату – об’єднання всіх православних України в єдину Церкву, - він має відбуватись на певних засадах, а саме з дотриманням канонічних норм, які існують у вселенській Православній Церкві». Відступлення від канонічного передання Церкви призведе лише «до деградації церковно-канонічної свідомості, що матиме ще більш катастрофічні наслідки для Церкви». Це важливе висловлювання священного Синоду є керівним для нашої робочої групи.
У той же час слід зазначити, що будь-який діалог передбачає взаємну повагу сторін. Тому сьогодні ми повинні подолати конфронтацію, яка, нажаль, завжди засмучувала наші стосунки з УПЦ КП. Собор єпископів Української Православної Церкви 21 грудня 2007 року закликав вірян «з християнською любов’ю та без ворожості ставитися до наших братів та сестер, які, віримо, тимчасово перебувають поза спасителькою огорожею Церкви».
Ми задоволені зустріччю, що відбулася сьогодні, та сподіваємося, що майбутній діалог буде сприяти улікуванню церковного розділення в Україні.
Усвідомлюючи важливість цього процесу будемо просити у Господа сил, мудрості і терпіння.

Архієпископ Білоцерківський і Богуславський МИТРОФАН, керуючий справами УПЦ