Звернення Предстоятеля Української Православної Церкви до Дня усиновлення

Цього року в день пам’яті святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії ми вперше відзначаємо День усиновлення.

Свята Церква вірить, що за дітьми, які позбавлені батьківської ласки, доглядає Божа Матір, Ангел Хранитель, і Сам Господь не залишає їх Своєю опікою. Але ця опіка має виявлятися і через віруючих людей, які не повинні стояти осторонь проблеми безбатьківщини. Для вирішення цієї проблеми дуже важливим є відродження справжніх родинних цінностей та збереження сім’ї як однієї з головних основ моральності суспільства.

Відео дня

Свята Церква надіється, що в нашому суспільстві дедалі менше і менше буде сиріт, а тим більше сиріт за живих батьків. І ми сподіваємося, що встановлення Дня усиновлення сприятиме цьому.

Церква любить дітей. Цьому нас вчить Сам Господь, Який, за свідченням Євангелія, взяв дитину на руки та, обійнявши її, промовив до Своїх учнів: “Хто прийме в ім’я Моє одного з таких дітей, той Мене приймає; а хто Мене прийме, той не Мене приймає, а Того, Хто послав Мене” (Євангеліє від Марка, 9: 37).

Усиновлення — це важливий та відповідальний крок, який потребує християнських чеснот віри, надії та любові, які людина може отримати лише від Божественної Софії-Премудрості — Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа. Ми молимось, щоб Господь дав мудрості у цій благородній справі всиновлення дітей усім, від кого вона залежить: вихователям дитячих будинків, державним службовцям, благочестивим родинам.

У Бога сиріт немає, ми всі Його діти!

30.09.2009 р.

† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви