У Кременці Тернопільської області відсвяткували 120-річчя Хрестовоздвиженського храму.

Як повідомили кореспонденту УНІАН в прес-службі Тернопільсько-Бучацької єпархії Української православної церкви Київського патріархату, з нагоди ювілею та престольного свята Божественну літургію у храмі відслужили єпископ Тернопільський і Бучацький НЕСТОР, настоятель храму протоієрей Василь ЯРМОЛЮК, Кременецький благочинний протоієрей Володимир БУГРАК, духовенство Кременецького, Збаразького та Тернопільського районів.

На Богослужінні були присутні голова Кременецької райадміністрації Василь ОЛІЙНИК та його заступник Оксана ВАЛЬЧУК, яких було відзначено Патріаршими Благословенними грамотами за активну допомогу в організації Богослужіння в Почаєві для представників УПЦ КП під час візиту патріарха Російської православної церкви. Крім цього єпископ вручив 7 єпархіальних благословенних грамот найбільшим активним прихожанам храму.

Відео дня

Також з благословення Святійшого Патріарха ФІЛАРЕТА владика НЕСТОР нагородив настоятеля  Хрестовоздвиженського храму хрестом із прикрасами.

Після завершення Божественної літургії відбулася хресна хода, під час якого було відслужено літію за вічний спокій священнослужителів, які раніше служили у Хрестовоздвиженського храмі.

Довідка УНІАН. 1633 року за сприянням місцевого православного братства на місці сучасного Хрестовоздвиженського храму було споруджено невеличку церкву.

15 грудня 1722 року церкву було спалено татарами, у 1887-1889 роки за сприяння священика Флора Митецького був збудований новий дерев’яний храм, котрий стоїть дотепер.

За радянських часів церкву було майже зруйновано (зірвано підлогу, вибито вікна).

У 1958 році храм було закрито. За наполяганням настоятеля храму Володимира КУРАСОВА реліквії святині – Євангеліє, срібна чаша, Антимінс були передані Кременецькому благочинному.

1991 року було зареєстровано статут храму і першу Божественну літургію в день престольного свята очолив єпископ Тернопільський і Бучацький ВАСИЛІЙ.