Дев`яті Міжнародні Успенські читання зібрали учасників із 7 країн. Форум відкрився в неділю, 27 вересня, в Києво-Печерській Лаврі. Про це повідомляє  сайт "Православіє в Україні".

Тема цьогорічної конференції: «Пам`ять і надія - горизонти та шляхи осмислення». Відкриття Успенських читань-2009 відбулося в актовій залі 45 корпусу. На початку з вітальним словом до присутніх звернувся Блаженніший Митрополит Володимир. Потім доповідь Предстоятеля Української Православної Церкви «Пам`ять про Новий Єрусалим: Київська традиція» зачитав ректор КДАіС архієпископ Бориспільський Антоній. Апостольський нунцій в Україні архієпископ Іван Юркович поділився з учасниками форуму своїми «Богословськими роздумами про надію». Ректор Київських Духовних шкіл виступив із власним привітанням, в якому доніс до присутніх сутність проблематики Успенських читань-2009. «Пам`ять про Бога та надія на спасіння - найпотужніший релігійний імператив у людській історії. Цілісне сприйняття пам`яті та надії сповнюють мораль суто конкретним змістом та спонукають людину до подвигу заради обіцяної надії», - зазначив він. Єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр органічно продовжив тему доповіді Митрополита Володимира у своєму слові: «Київ - Новий Єрусалим. Нарис київської градософії». Вітальне слово учасникам богословської конференції надіслав митрополит Мінський і Слуцький Філарет. Владика - постійний учасник Успенських читань, однак цього року не зміг особисто приїхати до Києва, у зв`язку з приїздом до Білорусі Святішого Патріарха Кирила. Також до присутніх звернувся протоієрей Микола Макар. Він запропонував слухачам біблійне трактування головної теми форуму у своїй доповіді: «Біблійне вчення про надію».

Успенські читання продовжать свою роботу до 30 вересня. Місцями їх проведення будуть: у понеділок, 28 вересня, - інститут філософії імені Г.С. Сковороди НАН України (вул. Трьохсвятительська, 4, к. 318). У вівторок, 29 вересня, - Софія Київська (Кришталевий зал) та інститут релігійних наук (вул. Якіра, 13). У середу, 30 вересня, - Національний університет „Києво-Могилянська академія" (корпус 1, аудит. 301).

Відео дня

Під час проведення читань відбудуться «круглі столи»: у понеділок - «Століття „Віх та новий досвід християнського свідчення"» та в середу - «Свідки надії: імені нашої пам`яті». http://orthodoxy.org.ua/uk/tserkovni_hroniki/2009/09/28/26666.html