Патріарх Московський і всієї Русі Кирил вважає, що визнання державою дипломів вищих богословських навчальних закладів відповідає інтересам зміцнення національної безпеки.

«Вищий богословський освітній стандарт, що визнається державою, необхідний сьогодні самій державі», - сказав патріарх Кирил у суботу на зустрічі зі студентами і викладачами Інституту теології при Білоруському держуніверситеті, передає Газета.ru.

Патріарх вважає, що розвиток богословської освіти може стати ефективним у боротьбі з екстремізмом.

Відео дня

«Іноді ми хапаємося за голову і говоримо: у Росії виник ваххабізм. Але ж ваххабізм не з неба звалився, а був інкорпорований в якусь структуру, яка зробила вплив на людей, що сповідають іслам. Але у держави не було можливості відстежити цей процес впливу», - відзначив патріарх.

Тим часом, якісна богословська освіта, на його думку, може бути як «щеплення» від релігійного екстремізму, так і підмогою в міжрелігійному діалозі.

Патріарх убачає «відгомони минулого» в дискусії, що до цих пір продовжується в Росії, про присутність богослів`я в системі світської школи і визнання дипломів, допуску випускників вищих богословських навчальих закладів до написання дисертацій, які б визнавалися державою.

«І протести якоїсь частини наукового співтовариства проти того, щоб богослів`я було сферою наукового знання, в першу чергу стимулюються відстоюванням власної ідеологічної позиції, тісно пов`язаної з епохою атеїзму», - вважає патріарх Кирил.