Митрополит Одеський і Ізмаїльський УПЦ Московського патріархату АГАФАНГЕЛ заявляє про підтримку лідера Партії регіонів Віктора ЯНУКОВИЧА як кандидата в президенти.

Як передає кореспондент УНІАН, про це митрополит заявив на зустрічі з журналістами в Одесі.

«Віктор ЯНУКОВИЧ – найгідніший претендент на пост Президента України, за нього голосують люди зі здоровим глуздом, люди, що сподіваються на те, що Україна гідна бути європейською державою», - сказав він.

Відео дня

«Віктор ЯНУКОВИЧ на посту прем`єр-міністра України в 2004 році, - зазначив ієрарх Російської православної церкви на зустрічі з журналістами, - проводив державну політику, за якої кожен міг одержати вчасно зарплату, кожен міг забезпечити свою сім`ю, зберегти гідний спосіб життя».

Разом із тим, підкреслив митрополит, «нинішнє керівництво України неспроможне захистити народ від страждань, а економіка падає, руйнується: закриваються підприємства, а, наприклад, завод «Криворіжсталь» потрапив до «бюджету проїдання».

Він також з жалем зауважив, що «народ бідніє, люди виїжджають у пошуках кращого життя, а Україна щодня втрачає своє населення».

Причому, на думку митрополита АГАФАНГЕЛА, «останнім часом прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО вирішила зробити Одесу другим Чорнобилем: рішення про приватизацію Одеського припортового заводу – найгірше, що могло придумати нинішнє керівництво країни».

Нагадаємо, правлячий архієрей Одеської митрополії брав активну участь і у передвиборчій кампанії В.ЯНУКОВИЧА за пост Президента України в 2004 році, виступаючи на мітингах Партії регіонів, всупереч Зверненню Священного Синоду УПЦ МП від 26 липня 2004 року про те, що Православна церква «повинна бути за межами політики, за межами боротьби партій, а тому не може закликати суспільство до підтримки якоїсь політичної сили або конкретного політичного діяча».

На одному з мітингів 30 липня 2004 року глава Одеської єпархії АГАФАНГЕЛ закликав голосувати тільки за кандидата в президенти В.ЯНУКОВИЧА, оскільки «ця людина заслуговує уваги і з боку Бога, і з боку людей. Я думаю і закликаю віруючих одеситів віддати свої голоси на майбутніх виборах за гідного кандидата в президенти Віктора ЯНУКОВИЧА. Я думаю, що Україна і силу знайде, спокій і славу, і гідність серед європейських держав».

У той же час ієрарх РПЦ публічно висловлювався проти кандидата в президенти Віктора ЮЩЕНКА: «Я побоююся В.ЮЩЕНКА, тому що багато кандидатів обіцяють у своїх програмах багато що зробити - з Росією вічний союз, але це тільки на момент виборів. Тільки-но їх оберуть, вони забувають це. І не дай Боже, почнеться націоналізм. Національне, культурне, духовне, воно завжди властиве своєму народу. І ми повинні мову, культуру, традиції поважати, які існують в Україні, примножувати їх. Але націоналіст - завжди фашист, у якій би формі він не з`являвся. Народ наш боїться цього. Тому, що в ті роки, коли я був депутатом Верховної Ради - з 91-го по 94-й рік, ми пережили багато чого».