Заяви про створення автокефальної Церкви в Абхазії, так само, як і про підпорядкування цієї єпархії Грузинської Церкви Московському Патріархату – недолугі та провокаційні, вважають в УПЦ КП. Як йдеться на офіційному сайті УПЦ КП, так в прес-центрі прокоментували повідомлення ЗМІ про те, що кілька священиків на чолі з Віссаріоном Апліа оголосили про утворення автокефальної Абхазської Церкви.

«Такої Церкви не може бути з кількох причин. По-перше, канонічна юрисдикція Грузинської Церкви в Абхазії є загальновизнаною і ніхто, окрім самих сепаратистів, не ставить її під сумнів.

По-друге, не існує такої держави, як Абхазія – це є самопроголошене квазі-державне утворення, яке існує тільки і виключно завдяки зовнішній допомозі. І хоча формально Абхазія називає себе державою, фактично вона є окупованою територією Грузії, в якій про людське око підтримується видімість існування незалежної влади. Нинішній режим в Сухумі має такі ж права вважатися легітимним урядом Абхазії, як і створений в СРСР у 1940 р. комуністичний уряд Фінляндії, який просив Сталіна пошвидше окупувати їхню країну. Формальне проголошення Абхазії державою ще не робить її такою, а тому немає ніяких підстав на цій основі проголошувати незалежність Сухумо-Абхазської єпархії від Грузинського Патріархату.

Відео дня

По-третє, в Абхазії нема можливостей сформувати реально автокефальну Церкву, адже у цій структурі немає жодного єпископа, немає духовних навчальних закладів для підготовки духовенства. Хто поставить цих єпископів? І як ця автокефалія зможе існувати доти, доки вони не з’являться?», - повідомляє прес-центр УПЦ КП.

На думку УПЦ КП офіційна позиція Московської патріархії, яка заявляє, що визнає єдність Грузинської Церкви, у світлі фактів виглядає не щирою.

"Ця патріархія змушена так заявляти тому, що не бажає, щоби приклад Абхазії був витлумачений, як аргумент на користь перегляду статусу Української Церкви. В Москві добре розуміють, що офіційно підтримавши нову автокефалію, вони штовхнуть Грузинську патріархію на жорсткі заяви і дії у відповідь; що вони тратять значно більше, ніж набудуть, а тому і проводять подвійну гру» - відзначають у прес-центрі УПЦ Київської Патріархії.

В УПЦ КП підкреслили, що у питанні абхазського і цхінвальського сепаратизму завжди підтримували і надалі підтримують позицію Грузинської Церкви.

«Позиція Київського Патріархату тверда і послідовна – існує єдина Грузія у міжнародно визнаних кордонах, в межах яких діє єдина Грузинська Православна Церква. Можливо, враховуючи реальний стан справ, необхідно єпархіям в цих регіонах надати розширені права самоуправління, – але тільки за умови визнання ними своїм Предстоятелем Католікоса-Патріарха Ілії.

Так чи інакше, питання церковної юрисдикції в абхазському та цхінвальському регіонах – внутрішнє питання Грузинської Церкви, до вирішення якого інші сторони можуть бути долучені тільки за згодою Грузинського Патріархату та у визначених ним межах. Все інше – від лукавого» – повідомляє прес-центр УПЦ КП.

Довідка

В.о. керівника Сухумо-Абхазької єпархії єрей Віссаріон (Апліаа) 15 вересня заявив про офіційне відділення Абхазької Православної Церкви від Грузинської Церкви. «Сьогодні Абхазька Церква офіційно відокремилася від Грузинської Церкви, відновивши тим самим історичну справедливість. Після закінчення грузино-абхазської війни ми (православні священики Абхазії) неодноразово заявляли про себе і зверталися до всіх вищих православних інстанцій, але всі вони мовчали, оскільки не хотіли псувати відносини з грузинською єпархією», — сказав він.

За словами священика, 15 вересня в кафедральному соборі Сухумі відбулися збори всіх церковних служителів єпархії, на яких було ухвалено це рішення.

Уже 16 вересня в РПЦ заявили про пошану канонічних кордонів Грузинського Патріархату. «Ми поважаємо канонічні кордони Грузинської Православної Церкви. Є різні точки зору, ми це беремо до уваги, але проте залишаємося прихильними принципу цілісності канонічних кордонів Помісних Церков», — зазначив в.о. секретаря Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату з міжправославних стосунків священик Ігор Якимчук.

Як відомо, в кінці серпня 2008 року РФ визнала незалежність Південної Осетії і Абхазії. Окрім Росії, незалежність двох республік визнала Нікарагуа. Також минулого тижня пообіцяла це зробити Венесуела.