В Українській автокефальній православній церкві вважають, що діалог Української православної церкви  та Української православної церкви Київського Патріархату приречений на невдачу.

Про це заявив співробітник прес-служби УАПЦ протоієрей Євгеній ЗАПЛЕТНЮК. Він переконаний, що всі рішення під час цього діалогу будуть прийматися суто в кабінетах і далі них не поширюватимуться. “На сьогодні Київський Патріархат зайняв агресивну політику для самоствердження. І саме це буде заважати його співпраці не лише з УПЦ Московського Патріархату, а й з УАПЦ. Треба чесно визнати, що з існуючим станом справ в українському Православ’ї на сьогодні питання створення Єдиної Помісної Церкви в Україні, на жаль, – це лише мрія майбутнього”, – вважає протоієрей Є.ЗАПЛЕТНЮК.

Однією з причин, додав він, є спроби патріарха УПЦ КП ФІЛАРЕТА “внести смуту в середовище не лише РПЦ, але і УАПЦ – колись єдиної Української Церкви”. “Пригадується нещодавнє інтерв’ю Святійшого Філарета, у котрому він показово початок УАПЦ приписує 1994 року. Це відверта зневага нашим переконанням, особливо у рік двадцятої річниці відродження УАПЦ”, – заявляє протоієрей Є. ЗАПЛЕТНЮК.

Відео дня

Він також стверджує, що Предстоятель УАПЦ МЕФОДІЙ неодноразово робив спроби “до поєднання церкви і лікування розколу”. А оскільки це не дало результату і не було почуто “побратимів по крові”, то, переконаний представник УАПЦ, немає і жодних підстав сподіватися на те, що у Київському патріархаті почують і голос тих, “хто сьогодні є ідеологічними, політичними, а то й особистими ворогами”.

Протоієрей Є.ЗАПЛЕТНЮК також зазначив, що УАПЦ з великим схваленням та розумінням отримала звістку про рішення Священного Синоду УПЦ Московського Патріархату про продовження роботи богословської комісії по діалогу з УАПЦ. “Ми переконані, що без уваги на одну з найбільших православних церков в світі – Російську православну церкву знайти легітимний вихід зі складної канонічної ситуації поки не є реально. Ми б хотіли, щоб ієрархи Московського Патріархату розуміли нашу позицію і  по-братськи, не вороже та без упередження сприйняли наші переконання і світогляд”, – закликає протоієрей Є.ЗАПЛЕТНЮК.