У Свято-Троїцькому жіночому монастирі, що на Вінничині (смт. Браїлів Жмеринського району) відзначили 20-річчя відродження обителі.
Про це кореспонденту УНІАН повідомили у прес-службі Вінницької єпархії Української Православної Церкви.
В рамках урочистостей 15 вересня після першої Літургії біля колодязя відбувся водосвятний молебень. Другу Літургію очолив Предстоятель УПЦ Митрополит Володимир у сослужінні духівництва Вінницької єпархії.
Нині у монастирі мешкає 65 черниць. Найстаршій схимонахині Анатолії 90 років, наймолодшій послушниці Наталії – 16 років.
Довідка УНІАН
Монастир був заснований у 1635 р. вельможою Михайлом Кропивницьким з дозволу короля Владислава IV з метою підтримки провославної віри на Брацлавщині, де після 1596 р. швидко розповсюджувалася унія.
Уперше монастир було закрито в 1932 році і відкрито в часи окупації. Він діяв до 1962 року. За радянських часів у храмі був танцмайданчик, а у вівтарі - тир. Також приміщення монастиря використовувались місцевим профтехучилищем.
У 1989 році монастир повернули православній церкві.
У Свято-Троїцькому Браїлівському жіночому монастирі знаходиться Браілово-Ченстоховська ікона Божої Матері.
Переказ говорить, що ікона була пожертвувана брацлавським підсудком Михайлом Судимунтовичем Кропивницьким у заснований їм у м. Вінниці Благовіщенський монастир.Після переведення в 1845 р. монастиря в м. Браїлів ікона стала іменуватися Браїлівською. У 1932 р. монастир був закритий, а ікона, ймовірно, збережена колишніми насельницями. У 1942 р., під час німецько-румунської окупації, святиня знову повернулася у відкритий монастир. А в 1962 р. після вторинного закриття обителі слід ікони загубився. Тільки в 1984 р. благочестива жінка, яка отримала образ від ігуменії Браїлівського монастиря, передала його благочинному храмів Жмеринського району протоієрею Іоанну Луканову. У будинку останнього святиня знаходилася до 1995 р., коли за благословенням архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Макарія урочистим хресним ходом з Вінниці була перенесена у Браїлівськую обитель. За благословенням владики для ікони зробили дерев`яний кіот, покритий сусальним золотом. У грудні 1931 р. ігуменя Свято-Троїцького жіночого монастиря Софія (Рачинська) склала акафіст Браїлівській іконі Божої Матері. 17 вересня 1932 р. акафіст Богородиці був вперше відслужений на квартирі священика Михайла Миколайовича Мазура в м. Бар Вінницької обл. (Україна). Зараз цей акафіст служиться в обителі щодня вранці після полунощниці. При цьому ікона опускається для поклоніння парафіянам. Щорічно на третій день свята Святої Трійці в обителі згадують повернення ікони в рідний монастир, і після урочистого богослужіння буває хресний хід зі святинею навколо храму.