Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відкрив пам`ятник чорнобильцям в Нижньому Новгороді.

Як передає Благовест-інфо, у 1996 році на бульварі поблизу Спаського собору в Нижньому Новгороді був встановлений наріжний камінь: передбачалося, що незабаром на цьому місці буде споруджений пам`ятник нижегородцям, що постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС. Питання установки пам`ятника тривалий час залишалося відкритим, поки весь процес його виготовлення не взяла на себе Нижегородська єпархія. У 2008 році була виділена земля, затверджений проект меморіального комплексу. У 2009 році пам`ятник, що є двометровою фігурою скорботного ангела, відлили з бронзи і встановили на триметровому постаменті поблизу Спаського кафедрального собору. Довкола пам`ятника встановлені гранітні плити з висіченими на них іменами загиблих.

«Прикметно, що цього дня ми можемо згадати тих, хто віддав свої життя за інших людей. Це сталося в мирний час. Люди були вирвані зі своїх ліжок, від своїх сімей. Багато хто з тих, кого відправили на ліквідацію наслідків аварії, не знав, куди їдуть, але коли прийшли, вони все зрозуміли» - сказав Патріарх.

Відео дня

У ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС брали участь більш як 800 000 громадян СРСР, у тому числі понад 5000 «ліквідаторів» - жителі Нижнього Новгорода. В даний час в Нижньому Новгороді проживає 143 ліквідатори аварії на ЧАЕС.