«У Київському Патріархаті в цілому позитивно оцінюють рішення Синоду УПЦ МП про створення робочої групи для підготовки діалогу між нашими Церквами. Таке рішення свідчить про те, що слова представників УПЦ МП про бажання подолати розділення українського православ’я поступово наближаються до реальних дій» - сказав єпископ Євстратій, даючи оцінку прийнятому напередодні Синодом УПЦ МП рішенню. Про це повідомляє офіційний сайт УПЦ КП. «Це ще не рішення про діалог, адже група покликана лише його підготувати. Проте це краще, ніж заочний обмін думками, який відбувався між УПЦ МП та Київським Патріархатом через ЗМІ протягом минулих років. Всі ті проблемні питання, які існують у взаєминах між Церквами, краще обговорювати лицем до лиця, а не заочно» - наголосив владика.

Речник Київської патріархії не вважає, що початок діалогу буде простим, але за наявності доброї волі сторін він може бути плідним. «І ми, і УПЦ МП прагнуть того, щоби Православна Церква в Україні об’єдналася. Ця мета – єдність Церкви – є фундаментом для початку діалогу. Проте ми бачимо, що підхід до досягнення цієї мети у нас різний. Ми бачимо цю єдність через об’єднання у Помісну, тобто автокефальну, Церкву. В УПЦ МП вважають, що єдність треба досягнути в складі Московського патріархату, а про автокефалію говорити лише згодом. В цьому є складність для діалогу. Але в будь-якому разі потрібно його розпочати – іншого шляху для подолання розділення, окрім діалогу, не існує. Тому ми готові до нього і вітаємо позицію УПЦ МП, яка зробила крок в напрямку подолання розділення».

Єпископ Євстратій повідомив, що у відповідь на рішення Синоду УПЦ МП невдовзі буде сформована аналогічна робоча група з боку Київського Патріархату. «До діалогу ми неодноразово закликали УПЦ МП, і наше звернення від грудня 2007 року є формальною підставою для останнього синодального рішення. Тому ми думаємо, що початок відповідних консультацій не треба відкладати на тривалий термін. Але все буде залежати від ініціатив з боку УПЦ МП та їхньої активності у питанні діалогу» - відзначив владика. «Вірю, що ця справа є доброю, бо покликана привести Церкву в Україні до єдності та миру. Бажаю їй благословення Божого, адже ми пам’ятаємо, що блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться» - сказав він.

Відео дня

Рішення Синоду кореспонденту агентства УНІАН прокоментував прес-секретар предстоятеля УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко. «Це продовження курсу УПЦ на відновлення єдності українського православ’я. Ми вступаємо у діалог не тільки із УАПЦ, а й з Київським Патріархатом. І сподіваємось на плідний діалог. УПЦ розпочинає цей діалог задля відновлення єдності українського православ’я», - зазначив прес-секретар предстоятеля УПЦ.

Як зазначив один із членів групи, співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Микола Данилевич, говорити про повноцінний діалог можна буде після створення аналогічної групи від УПЦ КП. «Перш за все – важливо зустрічатися. Важливо обговорити проблемні питання, які існують між нами – канонічні і екклезіологічні. І обговорити шляхи їх вирішення. Основні питання, які будуть порушуватися у діалозі – це, напевне, будуть питання визнання таїнств, питання дійсності їхніх хіротоній і питання регулювання канонічного статусу УПЦ КП – яким чином і на яких умовах вони можуть приєднатися до канонічної церкви», - сказав він.

При цьому отець Микола звернув увагу на те, що УПЦ готується до діалогу із УПЦ КП вперше. «Із УАПЦ ми ведемо діалог з 1995 року. З УПЦ КП діалогу не було взагалі, він тільки започатковується», - додав співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП.