Затверджено програму перебування Почаївської ікони Божої матері в Києві. Як повідомили УНІАН у прес-офісі Української Православної Церкви, 13 вересня о 14.40 на центральному залізничному вокзалі її зустрінуть духовенство і віруючи. Хресна хода до Києво-Печерської Лаври відбудеться за маршрутом вул. С. Петлюри - б-р Шевченка - Бесарабська пл. - вул. Хрещатик - Європейська пл. - вул. Грушевського – вул. І. Мазепи.
У Лаврі святиню зустріне предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир. О 17.00 в Києво-Печерській Лаврі відбудеться молебень з акафістом Пресвятій Богородиці. О 24.00 розпочнеться нічна Божественна літургія у Ближніх печерах.
З 14 вересня по 21 вересня Почаївська ікона Божої матері буде перебувати у Храмі Усіх святих – на місці будівництва Кафедрального собору УПЦ (ст. м. Либідська, Залізничне шосе, 3).
Щодня о 9.00 тут буде починатися Божественна літургія, після якої перед Почаївською іконою буде відправлятися молебень Пресвятій Богородиці. Також молебень з акафістом Пресвятій Богородиці перед Почаївською іконою буде відправлятися о 14.00, 16.00, 18.00.
22 вересня 21 вересня чудотворна ікона вирушить до Канади, де перебуватиме до 11 жовтня. Святиня побуває у Торонто, Монреалі, Оттаві, Ванкувері, Калгарі, Едмонтоні, Ріджайні та Вінніпезі. 11 жовтня Почаївська ікона повернеться у Київ, в Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру, а з 15 жовтня розпочнеться Всеукраїнський хресний хід Україною.
Як повідомляв УНІАН, 5 серпня ц.р. в Свято-Успенській Почаївській Лаврі проходили урочистості з нагоди 450-річчя принесення Почаївської чудотворної ікони Божої Матері на Волинь.
Додамо, що йдеться про копію Почаївської ікони, яка є теж чудотворною.
«Є в Почаївській Лаврі передання, згідно з яким оригінал ікони ніколи не повинен покидати межі обителі. Список не новітній, а теж древній і датується тим самим часом, що й сама ікона. Підкреслюю: це є копія – список зроблений один в один з оригіналу, але ця ікона також древня і теж чудотворна»,- повідомив співробітник Відділу зовнішніх церковних зв`язків Української Православної Церкви протоієрей Микола ДАНИЛЕВИЧ.

Довідка УНІАН. Чудотворна Почаївська ікона Божої Матері - одна з найбільш шанованих Православною церквою. Зберігається в Почаївській Лаврі (Почаїв Кременецького району Тернопільської області).
Ікона написана олійними фарбами у візантійському стилі на дошці з липи. Вона зображає Матір Божу в пояс з Богодитиною на правій руці. Також на іконі зображені святі: пророк Ілля, мученик Міна, першомученик Стефан, преподобний Авраамій. Знизу - святі жінки: Параскева, Катерина, Ірина-діва.
У 1597 року монастирю ікону подарувала заможна вдова Анна Гойська, що володіла Почаєвом у другій половині XVI століття. Свого часу на знак вдячності за сердечний прийом цю ікону Анні подарував грецький митрополит Неофіт. А.Гойська просила Пречисту про зцілення сліпого від народження брата Філіпа. І сталося диво - він прозрів. Після такого дива А.Гойська з хресним ходом перенесла її на Почаївську гору для загального поклоніння і щедро наділила монастир землями.
У 1866 році для чудотворної ікони виготовлена риза з золота. Для прикрас використано дорогоцінне каміння.