У Запорізьку єпархію прибуває Зимненська чудотворна ікона Божої Матері.

Як повідомили УНІАН в прес-службі Запорізької єпархії УПЦ, зустріч ікони, що є однією з найдавніших ікон Київської Русі (за переказами саме нею Патріарх Цареградський благословив св. кн. Володимира на шлюб з грецькою царівною Ганною) відбудеться в Свято-Покровському соборі Запоріжжя 6 вересня. Перебуватиме в єпархії ікона по 20 вересня.

Довідка УНІАН. Чудотворна ікона Божої Матері Зимненська - головна святиня Зимненського Святогорського Успенського жіночого монастиря. Обитель стоїть на південному березі річки Луги. За переказами, монастир заснував в 1001 р. св. равноап. князь Володимир, який поставив тут зимовий палац, що дав місцевості назву Зимове, і два дерев`яні храми: малий Свято-Троїцький і великий Успенський.

Відео дня

Зимненська чудотворна ікона Божої Матері написана в грецькому стилі на кипарисовій дошці із золотим фоном. За переказами була привезена в 988 році з Константинополя майбутньою дружиною князя Володимира Великого - грецькою княжною Ганною. У 1757 році вона була покрита срібною позолоченою ризою.

У літописах описуються чудеса, якими прославилася святиня: після того, як в 987 році Володимир осліп, повернути зір йому допоміг образ Богородиці (під час хрещення в купелі князь раптом побачив незвичайне свічення, що йшло від ікони, і прозрів). В той же час існує легенда, яка свідчить, що в 1724 році миттєво осліп чоловік, що купив село Зимове, і який посмів розоряти храми і глузувати зі святинь.