Лист Архієрейського собору Української Автокефальної Православної Церкви Вселенському Патріарху ВАРФОЛОМІЮ буде розглянуто на засіданні Синоду в Константинополі 28 вересня.

Про це повідомив генеральний секретар Священного синоду Вселенського патріархату архімандрит Єлфідофорос ЛАМБРИНІАДІС виданню "Коммерсант-Украина".

Після засідання Священного Синоду в Україну прибуде делегація Вселенського патріархату для подальшого розгляду питання. "Жодне рішення не ухвалюється швидко і спонтанно. Ми плануємо візит делегації патріархату в Україну на початку жовтня. Під час його пройде зустріч представників Синоду з митрополитом МЕФОДІЄМ (главою УАПЦ), на якій також обговорюватиметься дане питання, після чого ми ухвалимо остаточне рішення", - сказав архімандрит.

Відео дня

Разом із тим, в Українській Православній Церкві скептично ставляться до перспектив УАПЦ увійти до складу Вселенського патріархату. "Слід сказати, що УАПЦ у цьому питанні більш послідовна, ніж Київський патріархат, який то хоче об`єднуватися з Константинополем, то ні. Проте шансів УАПЦ практично не має – під час свого візиту до Києва Патріарх ВАРФОЛОМІЙ ясно дав зрозуміти, що він спілкуватиметься тільки з канонічною Церквою, тобто з нами", – цитує "Коммерсант" слова прес-секретаря предстоятеля УПЦ МП протоієрея Георгія КОВАЛЕНКА.

Так само стримано реагують на лист митрополита МЕФОДІЯ і в УПЦ КП. "Ми дуже сумніваємося, що Патріарх ВАРФОЛОМІЙ от так візьме і прийме під свій омофор УАПЦ, тим паче, що це сама нечисленна православна юрисдикція", – сказав керівник інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП єпископ ЄВСТРАТІЙ (ЗОРЯ). Він вважає, що на звернення УАПЦ до Константинополя вплинув приїзд до України предстоятеля РПЦ КИРИЛА. "Після візиту КИРИЛА до Києва в УАПЦ остаточно зрозуміли, що від Москви не варто чекати якихось кроків зі створення в Україні помісної Церкви, і знову звернули свою увагу на Константинополь", - вважає єпископ ЄВСТРАТІЙ.

Як повідомляв УНІАН, 26 серпня на Архієрейському соборі УАПЦ було прийнято Звернення до Вселенського Патріарха ВАРФОЛОМІЯ з проханням про прийняття УАПЦ до складу Вселенського патріархату на правах автономії.