Патріарх Московський і всієї Русі Кирил виступив з ініціативою створення на Соловках дослідницького центру з вивчення репресій проти Церкви в радянський період, передає Благовест.инфо.

«Добре було б, щоб тут, на Соловках, був створений загальнонаціональний центр з вивчення всього подвигу Російської церкви в ХХ столітті, подвигу мучеників і сповідувачів. Я не уявляю собі кращого місця для цього», - сказав Патріарх Кирил в Соловецькому монастирі, спілкуючись з ченцями і членами опікунської ради обителі.

Патріарх схвально поставився до діяльності різних світських організацій, репресій, що займаються вивченням, проте, за його словами, «Церква повинна займатися своєю власною спадщиною, адже ще так багато імен невивчених, так багато історії непрочитаної».

Відео дня

«У цьому сенсі Соловецький монастир мав би величезне значення, адже люди повинні знати, чого уникати при побудові ідеологічних ілюзій», - вважає Патріарх.

Він також висловився за створення на Соловках православного навчального закладу, оскільки «вчитися православній аскезі потрібно в польових умовах, а не у тиші столичних бібліотек».

Патріарх висловив сподівання, що опікунській раді Соловецького монастиря вдасться «виробити не тільки реальну програму відновлення обителі, але і саму концепцію того, що повинні сьогодні представляти Соловки».

«Соловки повинні посісти абсолютно особливе місце в житті країни і взагалі європейської цивілізації», - переконаний патріарх Кирил.