З 14 по 27 серпня на Закарпатті, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, відбувається просвітницька хресна хода Мукачівською та Хустською єпархіями УПЦ з часткою мощів святителя Спиридона Триміфунтського.

Як повідомляє сайт УПЦ, окрім того, віруючі мають змогу вклонитися іконі святого, яку делегація Елладської Православної Церкви під час нещодавнього візиту в Україну подарувала київському храму на честь Усіх святих, що на території будівництва кафедрального собору Воскресіння Христового.

«Хресна хода присвячена майбутньому святу Успіння Пресвятої Богородиці, тому й розпочалася в перший день Успенського посту, - розповідає протоієрей Василь Юрина, референт архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора. - На палке прохання нашої пастви учасники ходи пройдуть з іконою та часткою мощів святителя Спиридона Триміфунтського, що її нам доправили священики з Києво-Печерської Лаври. Як відомо, правиці грецького чудотворця з острова Керкіра під час його перебування в Україні вклонилися мільйони віруючих. Але багато з них все ж не змогли свого часу прикластися до святині, тому ми вирішили їм допомогти».

Відео дня

У ході хресної ходи триває збір коштів на будівництво комплексу кафедрального собору на честь Воскресіння Христового, що має постати в Києві. Загалом захід має просвітницький характер, оскільки під час ходу духовенство та миряни доноситимуть слово Боже мешканцям краю.

Хресна хода розпочалася 14 серпня в місті Мукачеве Закарпатської області. З кафедрального собору на честь Почаївської ікони Божої Матері прочани вирушили в Ужгород - до Хресто-Воздвиженського кафедрального собору, далі - районами єпархії.

З 21 по 27 серпня хресний хід з іконою та часткою мощів святителя Спиридона продовжить шлях парафіями Хустської єпархії. В останню ніч - на свято Успіння Пресвятої Богородиці - частка мощів знов прибуде до Мукачева, де віруючі зможуть прикластися до неї під час вечірні та Божественної літургії в жіночому Свято-Миколаївському монастирі.