У Вінницькій області на місці явлення Божої Матері в Іосафатовій долині планується будівництво чернечого скиту.

Про це кореспонденту УНІАН повідомили в прес-службі Вінницької єпархії Української Православної Церкви Московського патріархату.

Згідно з повідомленням, Шаргородському чоловічому монастирю, якому належить Іосафатова долина за розпорядженням голови Вінницької ОДА Олександра ДОМБРОВСЬКОГО виділено 9 гектарів землі навколо долини у довгострокове безоплатне користування.

Відео дня

Тому архієпископ СИМЕОН зазначив, що «відтепер монастир має законні підстави для будівництва на місці явлення Божої Матері чернечого скиту».

Крім того, від голови облдержадміністрації та голови обласної ради настоятелю Шаргородського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря архімандриту Кіпріану (КОРПАНЮКУ) та настоятелю голинчинської парафії протоієрею Срегію ГУРМАЧУ за внесок у розбудову духовності і моралі у регіоні передано грамоти.

Довідка УНІАН. Сказання про Іосафатову долину ведеться ще з XVII ст. Колись на тому місті був ліс з колодязем, біля якого монахам явилась Божа Матір. І на цьому місці ченці заснували нову обитель, а окрузі дали назву Голинченці. Миряни стали там будувати будинки, і згодом утворилися чотири села по чотири сторони світу, а в середині долини - колодязь із цілющою джерельною водою. Біля нього постійно стали відбуватися молебні, а місце те прозвали Іосафатовою долиною (за аналогією зі знаменитою долиною під Єрусалимом - місцем прийдешнього Страшного суду).

Наступного разу відображення Божої Матері явилось пастуху у воді колодязя під час жнив в 1923 році, тоді пастух біля колодязя у жарку пору обливався цілющою водою. Він запитав «Матір Божа, що нам робити?», а вона відповіла: «Христа славте, хрести ставте!». Тоді біля колодязя був встановлений перший дубовий хрест.

І по сьогодні біля колодязя проводяться молебні, туди їдуть паломники попити цілющої води та вклонитися святому місцю.