У Красноярському державному медичному університеті (Росія) хочуть відкрити музей святителя Луки.

Крим передав для майбутнього музею випущену єпархіальним видавничим відділом книгу архієпископа Луки «Наука і релігія» і присвячений йому номер журналу «Православ`я і медицина».

«Ім`я святителя Луки, архієпископа Сімферопольського і Кримського (професора медицини Валентина Феліксовича Войно-Ясенецького), який просіяв у сонмі святих Православної Церкви як сповідувач віри Христової і поєднав служіння архіпастиря і лікаря, не просто відоме і шановане у всьому світі. Воно об`єднує людей різних часів і національностей і, без перебільшення, цілі народи», - відзначила прес-служба Сімферопольської і Кримської єпархії Української Православної Церкви Московського патріархату.

Відео дня

У Красноярському краї святителя Луку по праву вважають своїм. «З березня 1940-го він працював хірургом в засланні у Великій Мурті, за 110 кілометрів від Красноярська. З жовтня 1941 року був призначений консультантом всіх госпіталів Красноярського краю і головним хірургом евакогоспіталя. Восени 1942 року зведений в сан архієпископа і призначений на Красноярську кафедру. У тропарі святителеві Луці, якого співають нині в храмах єпархії, його іменують "сповідувачем і архіпастирем Красноярської землі», - відзначили в єпархії.

Красноярський державний медіуніверситет названий ім`ям Валентина Войно-Ясенецького. «Для освіти лікарів і студентів ми збираємося відкрити в нашому університеті музей святителя Луки і сподіваємося на допомогу Сімферопольського Свято-Троїцького монастиря, де перебувають його чесні мощі і вже не перший рік існує музей, що розповідає про його життєвий подвиг», - розповів настоятель університетської церкви ієрей Анатолій ОБУХОВ, за світською освітою лікар.