Патріарх Московський і всього Русі КИРИЛ провів 8 серпня, в перші роковини трагічних подій в Південній Осетії, панахиду по жертвах грузино-південноосетинського конфлікту. Патріарх назвав ці події "трагедією трьох братніх православних народів", повідомляє ІТАР-ТАРС.

"Рік тому в результат агресії, розв`язаною злою політичною волею, величезна кількість людей в Південній Осетії, Росії і Грузії втратила своїх синів і дочок. На беззахисний народ була обрушена військова сила і загинули в Цхінвалі мирні жителі. Російські миротворці, виконуючи свій обов`язок відповідно до міжнародних домовленостей, виявилися жертвами цієї агресії. Багато православних грузинів виявилися учасниками цієї війни і теж поклали свої життя. Те, що відбулося, є трагедією трьох православних братніх народів", - сказав Патріарх.

Він закликав молитися "про всіх хто загинув, не поділяючи на національності", а також "просити Господа, щоб ніколи, ні за яких обставин православні народи не піднімали руку один проти одного".

Відео дня

На думку Патріарха КИРИЛА, важливо зробити з цієї трагедії висновки, "як для влаштування свого власного внутрішнього життя, так і для абсолютно інших відносин, які б грунтувалися, в першу чергу, на заповіді Господньої любові, на усвідомленні загальної причетності до православної спадщини народів".

Він закликав до "етичного християнського духовному трезвіння, мудрості, уміння управляти своїми людськими стихіями, мати можливість корегувати свою поведінку, у тому числі і політичну, високими духовними і етичними нормами".

Предстоятель Російської православної церкви виразив надію на те, "що і в Грузії здійснюються заупокійні служби і люди закликаються до того ж (до миру)".