У Почаєві (Тернопільська область) у Свято-Успенській Почаївській Лаврі завтра відбудеться святкування на честь 450-річчя принесення Почаївської ікони Божої Матері на Волинь.

Як передає кореспондент УНІАН, вчора, напередодні свята вірні УПЦ взяли участь у 20-кілометровій хресній ходи та молебню – від обійстя Анни Гойської до Свято-Успенської Почаївської Лаври. Віруючі стали свідками того, як після хресної ходи та молебню одразу пішов дощ, якого тут очікували тривалий час.

Довідка УНІАН. Чудотворна Почаївська ікона Божої Матері - одна з найбільш шанованих Православною церквою. Зберігається в Почаївській Лаврі (Почаїв, Кременецького району, Тернопільської області). Святкування на честь ікони відбувається 5 серпня.

Відео дня

Ікона написана олійними фарбами у візантійському стилі на дошці з липи. Вона зображає Матір Божу в пояс з Богодитиною на правій руці. Також на іконі зображені святі: пророк Ілія, мученик Міна, першомученик Стефан, преподобний Авраамій. Знизу - святі жінки: Параскева, Катерина, Ірина-діва.

У 1597 року монастирю ікону подарувала заможна вдова Анна Гойська, що володіла Почаєвом у другій половині XVI століття. Свого часу на знак вдячності за сердечний прийом цю ікону Анні подарував грецький митрополит Неофіт. А.Гойська просила Пречисту про зцілення сліпого від народження брата Філіпа. І сталося диво - він прозрів. Після такого дива А.Гойська з хресним ходом перенесла її на Почаївську гору для загального поклоніння і щедро наділила монастир землями.

У 1866 році для чудотворної ікони виготовлена риза з 2 фунтів чистого 82-ї проби золота і 20 золотників. Для прикрас використано дорогоцінне каміння.

450 років ікона своєю чудотворною силою посилає благодать Божу, і кожному, хто звертається з щирою вірою та молитвою, надається допомога та зцілення.